Понедељак

Понедељак је први дан у недељи и сматра се уједно и најсрећнијим. Каже се да ће дете које се роди у понедељак имати дуг и успешан живот. Како тада почиње нова недеља, овај дан је идеалан за отпочињање послова свих врста. Хришћани верују да је Бог почео стварање света у понедељак, па је зато добро да и човек започне какав значајан подухват управо тог дана.

Уторак

Други дан у недељи сматра се најнесрећнијим даном, па и људи рођени тада неће имати лак живот. У уторак, каже предање, чак „и вукови чувају крзно“. На овај дан не ваља отпочињати никакав рад, јер је баксузан, па ће и посао ићи по злу и неће се добро завршити. Једна народна изрека каже: „Од свега ме мајка сачувала сем од жице деветог уторка“. Ово управо осликава колико је уторак негативан у српском народном веровању. У прилог овоме говоре и “посебни” уторци забележени у народном календару – Девети уторак, Пасији уторак, Црни уторак.

Среда

Посебно многоструко значење има среда. Овог дана се могу отпочињати послови и кретати на пут. Верује се да ће бебе рођене овог дана бити напредне и здраве. Дете које прохода у среду биће срећно и богато. У неким крајевима Србије, овај дан се замишља као светица, па се може чути да је дошла „Света Среда“ која је нарочито наклоњена болесницима и онима који пате.

Фото: Профимедиа

 

Четвртак

За четвртак се каже да је срећан дан. У народу постоји ова изрека: „Сви су дани добри, а четвртак понајбољи.“ Веома је добро, каже веровање, да се дете роди на овако срећан дан јер ће онда оно и у животу бити срећно и успешно. Овог дана су у прошлости почињали радови на њивама, а ваљало се ићи и у прошњу девојке. Како се у прехришћанско доба четвртак славио као дан плодности, и данас се верује да послови у пољу, али и склапање брачне заједнице треба да се догоди баш у четвртак.

Петак

Петак је, према народном веровању, један од несрећних дана. Каже се: „У петак сваком послу рђав почетак.“ Осим овога, у неким крајевима Србије, сматра се да је овај дан „нечист“ и погодан да се дође у додир са „демонским силама“. Зато се и каже, када некоме лоше иде у животу, да му је дошао „црни петак“. Због овога петком не треба почињати никакав посао јер ће га пратити малер. Овог дана многи не смеју да крену на пут јер се боје несреће. И дете рођено у петак, верује се у нашем народу, неће имати среће у животу.

Фото: Профимедиа

 

Субота

Субота је дан посвећена мртвима. Тада се излази на гробље, праве даће и пале свеће. На овај дан човек треба да буде опрезан да му се не деси какво зло. Веровање каже да ће дете рођено у суботу бити необично, али управо зато и имуно на „зла бића“. Каже се да, рођени на овај дан имају способност да науче немушти језик и да тако разговарају са животињама. Биће то маштовити и интересантни људи којима ће се привиђати свакакве „караконџуле“. За овакво дете се верује да је видовито и да може да види и што други не могу. У Поморављу се дете рођено у суботу назива „суботан“, а у другим крајевима „суботњак“. Таквом детету “никаква ала не може нашкодити” јер га штити дан рођења. У многим веровањима се помиња да управо деца рођена у суботу имају способност да открију закопана блага и постану богати и успешни људи.

Фото: Профимедиа

 

Недеља

Недеља је дан одмора. Бог је, према хришћанском веровању, шест дана стварао свет и онда је седмог – у недељу, сео да се одмори и ужива у плодовима свог рада. Због тога и у народу постоје многа веровања везана за овај дан, а која се односе на одмор и провођење времена са породицом. Недељу су стари замишљали као женско биће – Свету недељу. Човек рођен у недељу биће изузетно срећно, верује се, и живеће „господски“ тј. често ће се и много одмарати (сваки дан ће му бити као недеља). За срећног човека се каже: „Мајка га родила у белу недељу.“

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".