Пацијент на ком је извршена експериментална трансплантација је већ био на вештачком одржавању у животу и без шансе да се опорави, преноси ББЦ. 


Бубрег је узет од генетски модификоване свиње како би се спречило да људско тело орган препозна као "страно тело" и одбаци га. Након операције стручњаци су два дана вршили провере како би утврдили да ли ће тело прихватити свињски бубрег и саопштили да он у људском телу функционише исто и као након трансплантације људског органа.

Фото: Јутјуб/принтскрин/CBS Evening News

 


Рад још увек није званично објављен, али стручњаци наводе да је ово најнапреднији експеримент извршен до сада.

Слична тестирања су рађена на животињама, а ово је први пут да је тестирано на човеку.

Коришћење свињских органа за трансплантацију, међутим, није нова идеја. Срчани залисци свиња се одавно успешно пресађују људима.

"Бубрег је функционирао нормално"

Хирурзи болнице Универзитета у Њујорку су током двочасовне операције повезали свињски бубрег са крвним жилама пацијента како би проверили хоће ли бубрег нормално функционисати или ће га тело одбацити. Током следећа два и по дана помно су пратили рад органа, радећи бројне провере и анализе.

- Бубрег је функционисао нормално и изгледа да га тијело није одбацило - казао је за ББЦ лијечник Роберт Монтгомери.

Монтгомери, који је и сам прошао трансплантацију срца, истакао је како је од велике важности да се пацијентима на листи чекања осигура што већи број органа.

- Тренутно око 40% пацијената који чекају на трансплантацију умре пре него што стигну на ред. Већ користимо свиње као храну и у медицинске сврхе, тако да ово није нешто пуно другачије", додао је хирург.

 

(Нови магазин/Индекс.хр)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".