Против Игора Деспотовића (23) подигнута је оптужница због подстицања тероризма, јер је у периоду од 2020. до 2022. године објављивао језиве поруке на друштвеним мрежама.

Раније је већ осуђиван због сличног дела и то 2018. године због сумње да је планирао напад камионом у центру Београда. Овај Београђанин против којег је покренут поступак јер је у периоду од 2020. до 2022. године објављивао језиве поруке на друштвеним мрежама, био је осуђен на шест месеци кућног затвора уз електронски надзор.

Деспотовић је 2017. године припремао напад у центру Београда, планирајући да отме камион и њиме улети у Кнез Михаилову улицу и прегази што више људи! Код ухапшеног су тада пронађени детаљни планови за напад, као и преписка са радикалним исламистима из Сирије и Западне Европе,

Деспотовић је деловао самостално, али полиција и БИА интензивно проверавају све трагове који би потенцијално могли довести и до других радикалних исламиста који су спремни да по наредби ИСИС убијају по Србији.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

- Код Игора Деспотовића су у тренутку хапшења пронађена четири телефона и СИМ картице с бројевима 064/617****, 061/192****, 068/417****, два фото-апарата с меморијским картицама и лаптоп рачунар. Нађена су и три папира са нацртима под називима “Евакуација”, “Мапа” и “Замке”… У Деспотовићевом телефону нађен је и план насловљен са: “Тактике праведног терора – напад камионом”, у којем је детаљно описано како одабрати локацију и доћи до камиона или комбија. Сумњамо да је намеравао да у Београду прекопира крвави сценарио из Барселоне, да убије неког возача, отме камион и њиме улети у Кнез Михаилову из правца Париске улице код Калемегдана", наводи се у документацији из истраге у коју је београдски лист имао увид.

Према речима саговорника, Игор Деспотовић је српским властима постао “безбедносно интересантан” током августа 2016. године.

- Он је био један од најактивнијих људи у ширењу пропагандних материјала радикалних исламистичких група, посебно ИСИС. На основу оперативних података, Деспотовић је означен као неко ко би потенцијално био подложан индоктринацији с крајњим циљем извођења терористичких аката. Та одлука наших агената показала се као исправна и јако корисна, јер је на основу ње сада спречено крвопролиће у Београду - , објашњава извор.

Фото:Јутјуб принтскрин/МУП

 

Деспотовић, је, како је тада писао Информер, пре неколико година примио ислам и био на сталној вези са вођама ИСИС. Он је приведен те 2017. у тренутку док се припремао да отме камион, њиме улети у Кнез Михаилову улицу и прегази што више људи!

Код ухапшеног су тада пронађени детаљни планови за напад, као и преписка са радикалним исламистима из Сирије и Западне Европе, писао је Информер.

ФОТО: Д. Балшић

 

Како се писало, против Игора Деспотовића (23) из Београда Тужилаштво за организовани криминал подигло је пре месец дана оптужницу због сумње да је подстицао на вршење тероризма чак две године путем друштвених мрежа. Он је на својим налозима објављивао језиве фотографије, али и монструозне савете како убити људе који нису муслимани!

У оптужници која је подигнута против овог младића наводи се да је у стању у "урачунљивости континуирано и јавно, путем видео снимака, фотографија и текстова износио и проносио идеје којима се непосредно подстиче на вршење тероризма".

- Сумња се да је од почетка марта 2020. године до 5. фебруара 2022. године на више друштвених мрежа админстрирао, односно прво отворио, а затим управљао са више налога и у делу налога који је јаван и доступан за све кориснике, поставио низ садржаја текстова снимака и фотографија који велича организацију Исламска држава - , наводи се у оптужници у коју је "Блиц" имао увид.

Он је тако на Инстаграм налогу "дар.ул.ислам" делио објаве које пропагирају радикалну исламистичку идеологију, фотографије са обележјима ИСИС, фотографије на којима се велича ова организација и њени припадници, као и позиве на "џихад" и "борбу на Алаховом путу", а идентичне објаве је делио и на свом "Телеграм" каналу под називом "Дарул Ислам" на којем је делио издања и званичне публикације Исламске државе под називом Румиyах.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".