У возу је било 20 цистерни са амонијаком, а најмање једна је пала у корито Нишаве приликом клизања. Амонијак у додиру са водом има бурну реакцију.

Грађани су упозорени да не излазе напоље ако не морају, а у пиротској болници због симптома тровања амонијаком хоспитализована је 51 особа. У УКЦ Ниш, током вечери и ноћи, до сада, збринуто је укупно 15 пацијената, 12 одраслих и троје деце. Према последњем извештају лекара, сви пацијенти су тренутно стабилних виталних параметара и нису животно угрожени.

На друштвеним мрежама појавио се језив снимак који показује ширење овог штетног гаса на ауто-путу у близини Пирота. Оно што изненађује јесте брзина којом се амонијак шири. 

Како се види на друштвеним мрежама, камиони који су се затекли у близини су ишли у рикверц, а људи су панично бежали.

 

Густа облак амонијака настала је када је дошло до испаравања, а овај штетни гас због своје високе токсичности може да узрокује тровање које може да проузрокује смртне исходе код људи. 

Ово су симптоми тровања амонијаком:

- нагло гушење

- конјуктивитис

- бол у очима

- иритација респираторних органа

- тахикардија

- бол у грудима

- кашаљ

На обичној темпе­ратури амонијак је безбојан гас, оштрог, карактери­стичног мириса који је први знак упозорења на могућу експозицију овом гасу. Течни амонијак је 10-33% раствор овог гаса, ко­ји може дати при контакту са кожом промрзлине И до ИИИ степена.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".