Прва аоцијација на празнике је новогодишња јелка. У данашње време често се приликом декорисања прате разни трендови, а често се заборавља прави смисао празника који су пред нама као и симболика боја.

Боје – симболи Божића и Нове године

Пре него што је хришћанство ступило на историјску сцену, људи су покушавали кроз разне светковине да победе страх од зиме и помогну новом циклусу рађања и буђење природе. Боје, које су највише недостајале у том периоду године су:

Фото: Профимедиа

 

1. Зелена

Зелена боја као симбол живота увек је први симбол како Божићне, тако и декорације за Нову годину. Самим избором јелке и њене тамнозелене боје покушавамо да разбијемо белило и сивило, које нас окружује.
 
Зелена јабука је лепа декорација уз смеђу палету нашег традиционалног бадањака. Ту је имела – мистлетое, са својим јарко зеленим листовима и зеленика, божиковина –  Holly, као свепресутан симбол ових празника. На њој се налазе мале бобице јарко црвене боје, која је следећи симбол.

Фото: Профимедиа

 

2. Црвена - боја живота

Црвена је и симбол јабуке, коју је Ева убрала са забрањеног дрвета. Црвена је и боја крви, Христове крви, која је проливена за спас људског рода. Дакле, црвена боја је снажан симбол новог рађања, самог рођења Христа и Нове године. Али црвена боја је и симбол здравља и као таква, често се налази и на нашим бадњацима, било да је у питању плод дрена, које треба да донесе здравље (здрав као дрен) или је бадњак повезан црвеним концем или у данашње време, црвеном машном. Ту је и црвено вино, којим се залива бадњак. Самим тим и јелке са црвеним украсима су најпопуларније.

Фото: Профимедиа

 

3. Златна

Златна боја, пре свега нас асоцира на Сунце и његов сјај. Sol invictus, Непобедиво сунце је празник, који се на исти дан, славио у старом Риму, пре појаве хришћанстава. То је и боја пламена, ватре.

Као новогодишња декорација, златна боја је веома важна. Одсјаји златне боје, који трепере при новогодишњем осветљењу асоцирају на треперење сунчевих зрака који се боре да победе зимску таму и хладноћу и да створе нови животни циклус.

Златна боја је и симбол Витлејемске звезде, која мудрацима са истока била знак рођења Исуса Христа. Паљењем бадњака у нашој традицији се у дом уноси сјај и топлота сунчевих зрака.

Фото: Профимедиа

 

4. Сребрна

Сребрна боја асоцира на треперење звезда на хладном зимском небу. Она је делује хладније у односу на златну. Заступљена је у континеталној Европи, нарочито у Немачкој.

Фото: Профимедиа

 

5. Бела

Бела боја је боја зиме. Она нас подсећа на околоности у којима славимо ове празнике и користи се као контраст бојама живота и поновног рађања.

Фото: Профимедиа

 

6. Плава

Плава боја није у нашој традицији слављења ових празника. Она је у Средњем веку, као веома скупоцена боја, постала симбол Девице Марије. Коришћена је углавном за сликање и представљање њене одеће.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".