"У недељу 25. децембра око 16.30 дошло је до исклизнућа 4 од укупно 20 вагона теретног воза који је превозио амонијак натоварен у Бугарској. Власник терета, односно амонијака који се превозио овим теретним возом, је Елиxир Група из Шапца.

Исклизнуће се догодило на деоници пруге изван насеља, између железничких станица Пирот и Станичење. Код два вагона је приликом исклизнућа дошло и до превртања, а из једног од преврнутих вагона је, услед тежих оштећења, дошло и до цурења амонијака. Још увек није процењена исцурела количина амонијака, претпоставља се да је у питању количина од око 20 тона.

Све релеватне чињенице овог акцидента ће се утврдити након увиђаја који ради Техничка железничка комисија, састављена од представника имаоца јавних овлашћења: Инфраструктуре Србије, која управља јавном железничком инфраструктуром и Србија Карга, који је превозник терета у јавном железничком саобраћају.

Елиxир Група је моментално ставила све своје ресурсе и обучене тимове на располагање Сектору за ванредне ситуације града Пирота, а наше екипе из Прахова су синоћ послате на место догађаја где учествују у санацији места несреће како би се свакодневни живот у Пироту и околини нормализвао у што краћем року.

Иако Елиxир Група као власник терета не сноси одговорност за акцидент који се догодио у јавном превозу спремни смо да учествујемо у санацији свих последица које због несреће трпи локално становништво и животна средина. Наш приоритет у овом тренутку је заштита здравља грађана, а дугорочно системски рад на превенцији сличних инцидената.

Захваљујемо се свим људима ангажованим на санирању последица несреће и надамо се брзом опоравку грађана који су били изложени дејству амонијака уз огромно жаљење што је због тога дошло."

Подсетимо, вагон са амонијаком преврнуо се јуче на прузи између Пирота и Станичења и том приликом дошло је до цурења тог гаса у атомосферу, због чега је у Пироту проглашена ванредна ситуација.

У возу је било 20 цистерни са амонијаком, а најмање једна је пала у корито Нишаве приликом клизања. Амонијак у додиру са водом има бурну реакцију.

На обичној темпе­ратури амонијак је безбојан гас, оштрог, карактери­стичног мириса који је први знак упозорења на могућу експозицију овом гасу. Течни амонијак је 10-33% раствор овог гаса, ко­ји може дати при контакту са кожом промрзлине И до ИИИ степена.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".