Бронзана скулптура Вука Стефановића Караџића враћена је овог јутра на постамент на углу Булевара краља Александра и Рузвелтове.

После великих и успешних реконструкција Споменика Победнику и Споменика захвалности Француској, стручна служба Завода за заштиту споменика културе града Београда прво је израдила Идејни пројекат санације и рестаурације споменика Вуку Караџићу у 2019, а Град Београд је за ову годину определио средства за извођење радова у висини 11 милиона динара, чиме су се стекли услови да почну радови.

Скулптура је пре мање од два месеца пренета у Смедерево ради санације у атељеу др Зорана Кузмановића.

Скулптура, као и ливена слова опрани су споља и изнутра неабразивним методама и одстрањени су стари кородирани анкери.

Дело српског вајара

Споменик Вуку Караџићу откривена је 7. новембра 1937. године, поводом 150-годишњице Вуковог рођења, а дело је значајног српског вајара Ђорђа Јовановића. 

Вуков споменик је један од најзначајнијих јавних споменика у Београду. Конципиран је по канонима академске уметности која почива на натурализму и веризму, као и на идеализацији субјекта. 

На споменику, Вук Караџић је приказан у донекле хијератичном и статичном, седећем ставу. Ноге су му прекривене тешком драперијом, а у десној руци је књига коју Вук држи наслоњену на колено. Динамика је наглашена благо ротираним покретом главе. 

(24седам)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".