У средњој занатској школи "Петар Лековић" у Београду ученик Ј.А. (17) је покушао да исече вене.

На срећу, професори су спречили, да се то догоди и дечак је  превезен у надлежну здравствену установу, само са огреботинама.  На терен је изашла и полицијска патрола.

У изјави за "Новости" Весна Леонтијевић, директорка школе, је открила шта се заиста догодило.

- На часу српског језика и књижевности, професорка је чула, како двоје ученика, дечак и девојчица, причају како би решење за све њихове проблеме било да одузму себи живот - прича Леонтијевић.

- Она је попричала са њима и рекла да не треба тако да размишљају, да се проблеми могу решити, полако, један по један и да ће им помоћи у томе. Час је настављен нормално. Међутим, у паузи између два часа, ученик је дошао у просторију где су седели наставници и почео да разбије шољице за кафу и чаше у намери да исече вене стаклом. На срећу, професорке су га узела за руке и спречиле трагедију.

Средња занатска школа бави се професионалном рехабилитацијом ученика са сметњама у развоју и учењу. Ђаци се сусрећу  са много изазова у развоју и учењу. Тешкоће су бројне - од интелектуалне ометености, церебралне парализе, инвалидитета, неуролошких оштећења, па до сметњи из спектра аутизма.

Школа је верификована за многобројна занимања. Посебна пажња посвећује се практичној настави која се одвија у школским радионицама и код приватних послодаваца са којима школа има склопљене уговоре и који запошљавају ученике.

СОС телефон за превенцију самоубиства

Национална СОС линија за превенцију самоубиства доступна је 24 сата дневно. Она је део пројекта Министарства здравља и Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић".

На располагању је тим едукованих професионалаца из домена менталног здравља, који пружањем подршке и помоћи, саветима и интервенцијом у кризним ситуацијама раде на превенцији самоубиства. Они којима је неопходна помоћ могу да позову на број 0800/309-309, опција 1.

Према последњем пресеку Републичког завода за статистику, током 2020. године самоубиство је извршило 895 особа.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".