Које звуке мачке препознају?

– Иако мачке не разумеју шта говоримо, оне дефинитивно могу да нуче да повезују звуке са добрим или лошим исходима, као што је звук отварања кесе или конзерве с храном и посластицама или пак укључивање усисивача. Када разговарате с вашом мачком, она реагује на тон вашег гласа. А људи имају обичај да причају са својим љубимцима вишим гласом јер им тако боље привуку пажњу - каже Микел Делгадо, бехејвиористкиња.

Мачке могу препознати звуке који најављују да ће добити пажњу или храну. То су звуци отварања врата од оставе у којој знају да се налази храна или звук вашег аутомобила којим стижете кући – мачке повезују те звуке с позитивним искуствима, па науче да препознају њихово значење.

Фото: Профимедиа

 

Дакле, да ли мачке знају своја имена?

Студија из 2019. године показала је да мачке чешће реагују на звук свог имена него на друге речи. Истраживачи би мачки изговорили четири речи које су биле исте дужине и имале исти акценат као њихово име. Уколико би мачка другачије реаговала када би чула своје име, истраживачи су знали да га може разликовати од других речи.

Фото: Профимедиа

 

Делдаго додаје да љубимци временом науче да повезују своје име са вашом пажњом или храном, али мачка ће запамтити своје име уколико је не дозивате надимком – више различитих имена збуниће мацу, па она неће схватити да се њој обраћате.

Доследност у изговору имена помаже маци да схвати како се зове. Мачка ће пре реаговати на ваш глас него на глас непознате особе. Једна студија рађена у Јапану открила је да је мачка активнија када је именом ослови њен власник.

Фото: Профимедиа

 

А могу ли мачке научити и још неке речи осим свог имена?

Можете тренирати мачку да реагује не неке речи на начин који се користи приликом обуке паса. Можете их научити да седе, остану, дају пет, да оду у кревет и покажу послушност. Али мачка мора бити мотивисана да би учила, а власник би требало да буде веома стрпљив.

Фото: Нпортал

 

Откријте шта мотивише вашу мачку (посластица или играчка) и почните од једноставне вежбе као што је команда за седење. И с временом ће мачка успоставити везу између свог понашања, вашег одговора и звука посластице. Кад пожели посластицу, можда ћете приметити да показује понашање којем сте је научили – да седи или се преврће.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".