Болесни и здрави, са жељама, али и без њих, верници су се окупили испред трстеничког храма како би целивали мошти заштитника манастира Тумане код Голупца.

Молитвене песме одзвањају долином Западне Мораве, коју је Свети Николај Велимировић, у време боравка у манастиру Љубостиња, називао благословеном.

- Свети Јоаким (Арсовић) је управо био у манастиру Љубостиња, уз Николаја Велимировића - открива за “Новости” јереј Мирољуб Симеуновић, старешина Цркве Свете Тројице.

Фото: С. Бабовић

 

- Наш народ је жељан да се поклони светитељима, јер заиста су они чудотворни. Нама је свима у овом времену потребно мира, здравља, да нас сачува, учврсти у вери и доведе до спасења - закључио је он.

Људима, који физички нису у могућности да оду у манастир Тумане, све до 1.јануара биће омогућено да целивају мошти и да се помоле.

-Свакога јутра од осам сати биће литургија и све до 1.јануара, на Свете Оце, читаћемо на сваких сат времена молитве за здравље, пород и све друго што је нашем народу потребно-каже нам старешина трстеничког храма.

Фото: С. Бабовић

 

Део моштију је из источне у централну Србију донео монах Зосим из манастира Тумане. Благослов светом догађају дали су епископ крушевачки Давид и епископ браничевски Игњатије.

Дете проговорило после сусрета са моштима

Према речима родитеља мале Јоване, чија је исповест објављена на сајту манастира Тумане, она је све разумела са две године, али није изговарала друге речи осим – мама и тата. Водили су је на разне детаљне прегледе код лекара, који су установили да је физички здрава, али да постоји развојни поремећај говора и да много касни за својом генерацјом.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

- Наша безуспешна борба да нам Јована проговори трајала је још око годину дана и тада смо чули за велику светињу - манастир Тумане. Први долазак нам је био у децембру месецу. Присуствовали смо молитви, али нисмо упалили свећу током молитве, јер смо журили. Све нас је некако терало да што пре одемо. На Бадње вече сањам да сам у Туману и да ми неки мушки глас говори да морам опет доћи, упалити свећу и да ће ми дете проговорити. Отишла сам код свог свештеника и испричала му сан. Саслушавши ме рече: "Уради како си сањала, иди и упали свећу" - прича Дијана.

Наглашава да су се брзо спремили и кренули ка манастиру. Од тог момента се све мења.

- Овога пута смо упалили свећу током молитве. На нашу радост, после тога ћерка је почела да изговара много више речи. Помазивала сам је уљем из манастира и она је била све кумуникативнија. Јована је постепено почела да прича, чак, и да саставља реченице – објашњавају Јованини родитељи.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

- У недељу, 27. фебруара, били смо поново у Туману. Она је била пресрећна, зрачила је од среће, просто речима не могу да опишем ту радост, која се огледала на њеном лицу. Сада нас сваким даном изненади неком новом речју и реченицом. Бескрајно смо захвални Светом Зосиму и Јакову и од срца желимо да свима помогну као што су и нама – закључују Ђермановићи.

ГАЛЕРИЈА: Верници дочекују чудотворне мошти светитеља туманских

 

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".