Међународна свемирска станица кружи око Земље брзином од око 27.000 км/х, а то значи да посада, која се налази у свемиру, види више излазака и залазака сунца у једном дану. Како астронаути непрестано прелећу изнад различитих временских зона, поставља се питање: Када тачно посада на МСС-у прославља Нову годину?

Пошто се МСС непрестано креће око Земље, временске зоне и локације се такође непрестано мењају. Имајући ово у виду, званичници су пре него што је станица пуштена у рад одлучили да ће се користити координисано универзално време. Ово директно одговара гриничком средњем времену и значи да свака Нова година на МСС-у почиње 1. јануара у 1 сат иза поноћи по нашем времену.

Фото:Јутјуб принтскрин/@TheDocumenteriesTube

 

Уколико се питате да ли посада из различитих делова света може да слави по свом локалном времену, што би значило више журки у једном дану. Одговор је да им то није изричито забрањено, али вероватно ће астронаути поштовати сат унутар станице и организовати само једну прославу. Ипак, оно што им јесте забрањено су алкохолна пића, па журка, иако ће убедљиво имати најбољи поглед, неће бити потпуна. На станици се тренутно налазе три астронаута из Русије, три из САД и један из Јапана.

Дакле, тачно у 1 сат кад казаљке на МСС-у се споје, уместо амин наздравите и за оне горе. Нећете имају још много прилика да то учините, јер док се Руси спремају да напусте МСС и лансирају сопствену орбиталну станицу, НАСА планира да је 2030-их пусти да из орбите падне на Земљу.

(Блиц)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".