Пријатеља Милана, једног од омиљених ликова "Жикине династије", играо је легендарни глумац Марко Тодоровић.

Марко Тодоровић рођен је 2. јуна 1929. године, а његове улоге, од којих су најпознатије у "Жикиној династији", филмовима "Далеко је Сунце", "Одлазак ратника, повратак маршала" и бројним другим, биле су незабораван део детињства и ране младости великог дела становништа бивше Југе.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

 

Глуму је завршио у класи Јозе Лауренчића, а улога пријатеља Милана, дефинитивно је обележила његову каријеру. Иначе, Тодоровић се одлично слагао са Гидром и у приватном животу, а у једном тренутку, тачније после петог наставка, Марко је пожелео да прекине снимање филмова. Главни разлога је био то што је Гидра био презаузет бројним другим пројектима, те се чекао први слободан термин.

- Гидра је те 1985. снимио седам-осам филмова. Није знао где ће пре, јер је играо и неке представе у позоришту - испричао је творац Лудих година редитељ Зоран Чалић.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

 

Према Чалићевом сведочењу Тодоровић је рекао да и он има друга посла и да не глуми само Гидра у филму.

- Раније сам планирао одмор и нећу га померати. Можете ви без мене - цитирао је Чавић речи Марка Тодоровића, па додао: - Његова улога је била велика и није долазило у обзир да снимамо без Марка. Покушао сам да га одобровољим. Нашли смо се неколико пута у кафани како бих омекшао његов став. На крају смо снимили филм који је доживео невероватан успех код публике. Гидра је знао за ту причу и често је подбадао Марка на снимању. Иначе, одлично су се слагали. Припадали су различитим глумачким стиловима, али су на сету и ван њега били сјајна комбинација.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

 

Ипак, продуценти заједно са Гидром, убедили су га да одустане, а овај догађај остао је записан у његовом односу са Гидром, те га је глумац то кроз шалу једном приликом и пребацио:

- А хтео си да побегнеш - рекао му је Гидра том приликом у шали.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

 

Ипак, осим по улози пријатеља Милана, Марко је остао упамћен и као глумац који је највише пута играо улогу Јосипа Броза Тита, те је у својој каријери ову част имао чак 6 пута, у остварењима: "Четрдесет осма - Завера и издаја", "Мисија Мајора Атентора", "Одлазак ратника, повратак маршала", "Дани АВНОЈ-а", "Ужичка република" (1974. и 1976. године).

Марко нас је заувек напустио 29. августа 2000. године, а иза њега је остала ћерка Светлана Лана Тодоровић, која је удата за популарног глумца Зорана Цвијановића.

ВЕЛИКА ГАЛЕРИЈА: Снежана Савић - ретроспектива каријере

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".