Prijatelja Milana, jednog od omiljenih likova "Žikine dinastije", igrao je legendarni glumac Marko Todorović.

Marko Todorović rođen je 2. juna 1929. godine, a njegove uloge, od kojih su najpoznatije u "Žikinoj dinastiji", filmovima "Daleko je Sunce", "Odlazak ratnika, povratak maršala" i brojnim drugim, bile su nezaboravan deo detinjstva i rane mladosti velikog dela stanovništa bivše Juge.

Foto: Jutjub printskrin

 

 

Glumu je završio u klasi Joze Laurenčića, a uloga prijatelja Milana, definitivno je obeležila njegovu karijeru. Inače, Todorović se odlično slagao sa Gidrom i u privatnom životu, a u jednom trenutku, tačnije posle petog nastavka, Marko je poželeo da prekine snimanje filmova. Glavni razloga je bio to što je Gidra bio prezauzet brojnim drugim projektima, te se čekao prvi slobodan termin.

- Gidra je te 1985. snimio sedam-osam filmova. Nije znao gde će pre, jer je igrao i neke predstave u pozorištu - ispričao je tvorac Ludih godina reditelj Zoran Čalić.

Foto: Jutjub printskrin

 

 

Prema Čalićevom svedočenju Todorović je rekao da i on ima druga posla i da ne glumi samo Gidra u filmu.

- Ranije sam planirao odmor i neću ga pomerati. Možete vi bez mene - citirao je Čavić reči Marka Todorovića, pa dodao: - NJegova uloga je bila velika i nije dolazilo u obzir da snimamo bez Marka. Pokušao sam da ga odobrovoljim. Našli smo se nekoliko puta u kafani kako bih omekšao njegov stav. Na kraju smo snimili film koji je doživeo neverovatan uspeh kod publike. Gidra je znao za tu priču i često je podbadao Marka na snimanju. Inače, odlično su se slagali. Pripadali su različitim glumačkim stilovima, ali su na setu i van njega bili sjajna kombinacija.

Foto: Jutjub printskrin

 

 

Ipak, producenti zajedno sa Gidrom, ubedili su ga da odustane, a ovaj događaj ostao je zapisan u njegovom odnosu sa Gidrom, te ga je glumac to kroz šalu jednom prilikom i prebacio:

- A hteo si da pobegneš - rekao mu je Gidra tom prilikom u šali.

Foto: Jutjub printskrin

 

 

Ipak, osim po ulozi prijatelja Milana, Marko je ostao upamćen i kao glumac koji je najviše puta igrao ulogu Josipa Broza Tita, te je u svojoj karijeri ovu čast imao čak 6 puta, u ostvarenjima: "Četrdeset osma - Zavera i izdaja", "Misija Majora Atentora", "Odlazak ratnika, povratak maršala", "Dani AVNOJ-a", "Užička republika" (1974. i 1976. godine).

Marko nas je zauvek napustio 29. avgusta 2000. godine, a iza njega je ostala ćerka Svetlana Lana Todorović, koja je udata za popularnog glumca Zorana Cvijanovića.

VELIKA GALERIJA: Snežana Savić - retrospektiva karijere

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".