Рускињама у Београду порођај и уопште одлазак код гинеколога дође као лек! На Телеграм групи која окупља жене из Русије и Украјине општа је оцена да је ситуација у породилиштима у њиховим земљама изузетно лоша, а исповест једне од њих показује да породиље у Србији имају далеко бољи третман.

- У Русији лекари нису могли правилно да броје до 30 и успорили су развој фетуса. Грдили су ме због тежине и послали у болницу. Намећу вам да се стидите због своје тежине у трудноћи, због одлуке за абортус, када премлади останете у другом стању, уколико нисте у брачној заједници. Списак је бесконачан. Не постоји стање жене за које гинеколог неће да јој замери - написала је једна Рускиња.

Друга је додала да је у Русији њеном детету дијагностикован Патауов синдром и да ултразвук често није добар. У Београду је, како је рекла, ултразвук био сасвим у реду. Како је објаснила, лекари у Србији са снимка уопште нису могли да схвате какву су јој дијагнозу руски лекари дали.

 

- Код првог детета ми је дијагностикован Даунов синдром у 20. недељи. Поновном анализом се испоставило да је медицинска сестра унела погрешан број - истакла је жена која је говорила о томе да гинеколози критикују труднице због физичког изгледа.

Још једна жена, уписана као Јелинек, навела је да то у Русији није ретко, те да су њену сестру саветовали да уради абортус, а да је она "родила лепог, здравог дечака".

Жели да и друго дете добије у Србији

Рускиња која је описала како гинеколози вређају труднице у Русији, испричала је своје искуство у Београду.

- Дошли смо у Београд почетком марта. Били смо у шоку због рата, затварања мужевљеве фирме, због перспективе будућности. Одлазак нам је деловао као најбоље решење. Такође, у Русији сам имала веома непријатно искуство вођења трудноће и нимало нисам веровала руским лекарима. Када сам дошла овде, схватила сам да је моје неповерење било потпуно оправдано - истакла је.

Фото: А. Станковић

 

 

На питање какав је однос према трудницама у Србији, Рускиња је рекла да "овде са радошћу иде код гинеколога".

- Изузетно је спокојно и хумано. Овде код гинеколога идем са радошћу. У породилишту ми се допао боравак, пред порођај је било предивно. Сестре су ми говориле "душо, пажљиво, иди полако, лези, донећу ти чај". Скоро да сам заплакала од такве топлине. Искрено, после овога сам другачије почела да гледам на живот и решили смо да друго дете добијемо баш овде - додала је.

Фото: М. Анђела

 

 

На питање где је ишла на порођај и колико га је платила, Рускиња је одговорила да се породила у ГАК Народни фронт, потпуно бесплатно.

- Тада, притом, нисам имала ни сређене папире - боравак и РФЗО осигурање. Доктори су одржали конзилијум и водили су ме као хитан случај - објаснила је.

(Телеграф.рс)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".