Популарни београдски сплав који се налази на новобеоградској обали Саве, "Фристајлер", и даље се налази до пола у реци и то након што је делимично потонуо у новогодишњој ноћи. Два дана касније, због овог инцидента, три особе су ухапшене, а међу њима се налази и један страни држављанин. Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичне пријаве, бити приведени Трећем основном јавном тужилаштву у Београду.

Потонуће једног од најпознатијих београдских сплавова у тренутку док је на њему био велики број посетилаца који су прослављали Нову годину отворио је низ питања, чије одговоре у наредном периоду очекују и јавност, али и оштећени гости. И док се детаљнији резултати истраге очекују, немеће се питање каква права имају гости који су бежали са тонућег сплава у новогодишњој ноћи, као и како могу да их остваре, али, такође, и питање у каквом су стању спавови које свакодневно посећује велики број људи у Београду, као и ко, колико често и колико квалитетно контролише њихову исправност и безбедност.

У међувремену, тренутни биланс потонућа "Фристајера" изгледа овако: две девојке су лакше повређене, нико није страдао, сплав још увек није извучен из воде а истрага је и даље у току. Осим тога, полиција је, по налогу Трећег основног јавног тужилаштва у Београду, вечерас ухапсила менаџера сплава Фристајлер Д.В. (44), директора М. Р. (41) и власника сплава који је држављанин Грчке М. Љ. (51). Они су ухапшени због сумње да су учинили кривично дело "тешко дело против опште сигурности са умишљајем за изазивање опште опасност".

Они се сумњиче да су 31. децембра 2022. године на сплав омогућили присуство већег броја особа него што је капацитет овог објекта, који је због тога делом потонуо и на тај начин угрозили безбедност већег броја лјуди. А ситуација је у ноћи између 31. децембра и 1. јануара била драматична. 

Фото: Н. Скендерија

 

 

Како је дошло до инцидента за сада се само претпоставља, а надлежни су отворено говорили о томе да је на сплав пуштен значајно већи број људи него што је могао да прими. Каква су права гостију сплава Фристајлер који је потонуо? У сваком случају, нова 2023. година за посетиоце овог популарног београдског сплава није почела најбоље, али након што су надлежне службе реаговале и спречиле да несрећа ескалира поставља се питање које се односи на то која сада права имају посетиоци сплава који је недавно допола потонуо?

Гости имају право на надокнаду

Многи су бежећи са сплава који је тада тонуо у реку били уплашени, али су и након тога остали без личних ствари, докумената и одеће.Правни саветник Националне огранизације потрошача Младен Алфировић рекао је да сви гости овог сплава имају право на надокнаду штете. Он је појаснио да ће сви они моћи појединачно да туже власника "Фристајлера", јер у Србији колективна служба не постоји.

- Потрошачи на првом месту имају право на накнаду штете и то првенствено нематеријалне штете, али и материјалне. Материјалне штете у смислу да им се врати сав новац који су уплатили за дочек и за организацију самог догађаја. А кад је у питању нематеријална штета, они то право могу да остваре у редовној парници за сав претрпљени страх, душевну бол, па евентуално и телесне повреде које је неко претрпео - рекао је он.

Говорећи о овом случају, навео је да се може поднети групна тужба, да се донекле обједине све парнице у случају да има више људи који су заинтересовани за тужбу, али би много боље и ефикасније било да постоји колективна тужба.

Фото: АТА имагес

 

(Euronews)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".