Обојица су се лечили од шизофреније, али су редовно примали терапију и раније нису показивали знаке агресије.

Чудно понашање

Како сазнаје Информер, стравичан злочин догодио се у петак, 30. децембра 2022, између 15 и 16 сати, у Заводу за смештај одраслих лица "Мале пчелице" у Крагујевцу.

Психијатри кажу да је Т. Н. опасан по околину, иако је у тренутку злочина био под терапијом и није показивао знаке агресије. Добро обавештен извор листа каже да кобног дана ништа није указивало на трагедију.

- Штићеник дома Т. Н. (63) тешком столицом од пуног дрвета ударио је у главу млађег штићеника Б. Р. док је овај лежао у својој соби, у кревету, одмарајући се након ручка. Погодио га је столицом право у слепоочницу, па је Б. Р. брзо подлегао повредама - открива звор, и прецизира:

- На снимцима видео-надзора види се да је Т. Н. у време злочина неколико пута улазио и излазио из собе у којој је спавао Б. Р. Камере не покривају унутрашњост соба, али су запослени видели на снимку да је Т. Н. у једном тренутку сео на столицу у ходнику испред собе Б. Р. Одмах су схватили да се дешава нешто необично, па су отрчали до собе Б. Р. и затекли стравичан призор. Покушали су да му пруже прву помоћ, али није му било спаса.

Саговорник напомиње да је Т. Н. био потпуно хладнокрван после злочина и није пружао отпор болничарима.

- Т. Н., као и његова жртва, болују од шизофреније. Он је недавно премештен у "Мале пчелице" из Специјалне затворске болнице у Београду, где је издржавао казну због напада на службено лице. Психијатри који су упознати са његовим случајем кажу да се ради о човеку који је опасан по околину, иако је у тренутку злочина био под терапијом и није показивао никакве, па ни најмање знаке агресије - казао је извор.

Према речима саговорника листа, први резултати из истраге указују да је мотив злочина - нерашчишћен дуг!

- Наводно, Б. Р. је дуговао неки новац Т. Н., што је овом било довољно да му одузме живот - рекао је извор.

Истрага, па одговорност

Поводом овог убиства огласило се и надлежно Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Они најављују да ће, након извештаја надлежних органа и разговора са запосленима у Заводу, проценити да ли је било пропуста у раду у овој установи. Заменица Вишег јавног тужиоца у Крагујевцу Весна Перовић изјавила је да је штићенику Дома за одрасле Т. Н. одређено задржавање до 48 сати, а тело настрадалог је послато на обдукцију.

Дом пренатрпан, треба више особља

Завод за смештај одраслих "Мале пчелице" налази се у центру Крагујевца и брине о више од 800 душевно оболелих људи. Реч је о једној од највећих установа овог типа у Европи. Проблем је што у Заводу већ дуже време влада велики несклад између броја штићеника и запослених који о њима морају да брину, па је и овај злочин био повод да управа апелује да им треба већи број радника.

(Информер)