У питању је лет УАЛ 858, компаније Унитед Аирлинес, који је полетео око пола сата иза поноћи 1. јануара 2023. године по локалном времену у Јужној Кореји, а потом прошао кроз неколико временских зона и слетео у Сан Франциско у 17:01, 31. децембра 2022. године по локалном времену.

Према подацима специјализованог сајта Флигхт Радар, авион Боинг 777 је летео 9 сати и 44 минута и прешао више од 10 хиљада километара пре слетања на планираном одредишту. Твит о овом лету постао је виралан на интернету и за кратко време је прегледан преко 750 хиљада пута, а људи испод њега остављају шаљиве коментаре.

Између ове две дестинације постоји 17 сати разлике, а за то је „заслужна“ Међунардна датумска граница, замишљена линија која иде уз 180. меридијан и дели временске зоне УТЦ+12 и УТЦ-12, тако да је лет УАЛ 858 тада прешао у зону која је временски уназад у односу на оне из које је полетео.

Иако авиони редовно прелазе ову границу и тако мењају датуме, делује да су људи одушевљени овом објавом.

Према неким подацима, овај феномен је први пут примећен још када је познати морепловац Магелан двадесетих година 16. века путовао око Земље. То је толико узнемирило тадашњи народ да је специјална делегација морала да објасни папи о чему се ради.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".