Као и Геминиди и Урсиди, Квадрантиди су често међу најјачим метеорсим пљусковима у години, али ови метеори не изазивају ни приближно толико узбуђења као северни летњи Персеиди у августу који парају небо током летњег распуста.

Поред тога, прозор могућности да се виде Квадрантиди је веома узак, са врхунцем интензивне активности који траје само шест сати ове године, према Америчком метеорском друштву.

Други пљускови могу имати врхунце који трају дан или два, са мањом, али још увек пристојном количином активности која се протеже данима пре и после стварног врхунца.

Ако се надате да ћете ухватити Квадрантиде ове године, потребно је узети у обзир два фактора: у које време ће пљусак достићи врхунац на вашој локацији и колико ће у то време бити висок квадрант ноћног неба одакле изгледа да потичу метеори Квадрантида.

Предвиђање тачног тренутка вршне активности за кишу метеора не даје гаранције, али циљни опсег за најбоље време гледања је између 3.40 и 6.40 ГМТ 4. јануара.

Радијант, видљиво исходиште метеора, налази се близу хоризонта недалеко од сазвежђа Великог медведа и уобичајено оставља жути или плави траг на ноћном небу. Најбоље је отићи што даље изван градова како би била што већа тама и да би се избегло светлосно загађење.

Уколику буде облачно, нажалост, метеорска киша неће бити видљива.

У идеалним ословима може се очекивати да се види око 25 метеора на сат, укључујући много пролазних звезда падалица и неколико ватрених лопти, за оне посматраче који буду имали среће. Према неким предвиђањима, можда се догоди и да на врхунцу буде и до 120 метеора на сат.

Један од потенцијалних изазова је то што ће Месец бити око 92 одсто пун у среду ујутру, тако да ће посматрачи морати да прилагоде своју позицију како би сјајни месец оставили иза леђа.

Оно што се заправо види када Квадрантид метеор прође небом је комадић астероида 2003 ЕХ1, за који неки астрономи верују да је у питању изумрла комета или нови тип објекта који се понекад назива „камена комета“. Током векова, ЕХ1 је оставио траг крхотина на свом путу и наша планета пролази кроз тај облак крхотина сваког јануара.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".