Арканово убиство једно је од он најмистериознијих и најиспраћенијих криминалних дела у српској историји. Медији су данима нашироко извештали о ликвидацији у Интерконтиненталу када су настрадали и Ражнатовићеви пријатељи, Миленко Мандић Манда и  Драган Гарић. 

Дан после крвавог чина, "Вечерње новости" објавиле су извештај који преносимо у целости:

УБИЈЕН АРКАН

Маскирани нападачи, претпоставља се да су била двојица, отворили ватру на Ражнатовића и његове пријатеље из аутомата. На лицу места остао је мртав Миленко Мандић Манда, док су Аркан и Драган Гарић издахнули у Ургентном центру, Аркан погођен са три метка у главу. 

Фото: Н. Фифић

 

ЖЕЉКО Ражнатовић Аркан (48) убијен је јуче нешто после 17 часова у холу београдског хотела "Интерконтинетнал". Маскирани нападачи, претпоставља се да их је било двојица, отворили су ватру из аутоматског оружја у правцу Аркана и његових пријатеља који су седели за једним столом. На лицу места остао је мртав Миленко Мандић Манда, док су Ражнатовић и Драган Гарић тешко рањени. Обојица су касније преминули у Ургентном центру. 

Фото: Архива Новости

 

Према првим сазнањима, Аркан и друштво седели су у једном од сепареа хотела, непосредно близу улаза.

Ту је била и његова супруга Светлана Цеца Ражнатовић, као и њена сестра Лидија Величковић. Очевици су испричали да су у "Интерконтинентал", где Цеца има бутик ексклузивне одеће, дошли око 15 часова. 

Цецина сестра

ЦЕЦИНА сестра, Лидија Величковић, задобила је лакше повреде ноге и после указане помоћи у хируршкој амбуланти Ургентног центра пуштена је на кућно лечење.

У локви крви

- МИСЛИМ да су ручали, а онда су сели у фоајеу - испричао је један од очевидаца. - Приметио сам да је Цецина сестра шетала неко дете. Не знам да ли је то био Арканов син. Изненада, чини ми се из лифта, истрчала су двојица мушкараца са маскама на глави. Запуцали су. Прво се чуо звук, налик на бачену петарду, а затим рафал. Сви присутни бацили су се на под. Почело је да прашти из више оружја. Изгледа да је Аркан или неко од његових узвратио. 

Много новинара

ИСПРЕТ хотела "Интерконтинентал" и ургентног центра окупио се синоћ велики број новинара, који су покушавали да дођу до информација. Међутим, на вратима је стајало јако обезбеђење, које није дозвољавало улазак.

Према речима овог човека, који тврди да је све видео, кад је ватра мало утихнула, угледао је једну особу, за коју претпоставља да је убица, како пузи ка излазу. Вероватно је био рањен. Напољу га је чекао аутомобил

Фото: А. Станковић

 

 

- Видео сам да иза себе оставља траг крви - каже наш извор. - Могуће је да је и његов компањон нешто пре тога такође ушао у ауто. Нисам сигуран. Мало је оних, готово нико, ко је смео да дигне главу са пода док су около праштали меци.

Према другој верзији, убице наводно нису биле скривене у хотелу већ су изненада улетеле и започеле крвави пир. По тој причи, после обављеног "посла", натрашке су напустили хотел, све време пуцајући. Синоћ се, међутим, могло чути и да су убице побегле на други, споредни излаз "Интерконтинентала". Наводно, један од убица је тешко рањен, а испред хотела, док је трајао увиђај, говорило се да је убијен. 

Фото: А. Станковић

 

 

Аркан и другови остали су да леже у локви крви. Некадашњи председник фудбалског клуба "Обилић", председник Странке српског јединства и један од најбогатијих Југословена, погођен је са три хица у главу. Један метак прошао му је кроз лево око. Гарић је тешко рањен у груди, док је Мандић издахнуо одмах.

Ражнатовић је у болницу довезен готово клинички мртав. Лекари су у сали за реанимацију више од сат покушавали да  му поврате живот, али узалуд. За Гарића, такође, није било спаса. У прво време време овај човек је означен као Н. Н. особа, али се ускоро сазнао и његов идентитет. 

Плач пријатеља

ЗГРАДУ Ургентног центра, као и Хотела "Интерконтинентал" ускоро су преплавили Арканови другови и пријатељи. Полиција је убрзо блокирала све прилазе хотелу.

Фото: А. Станковић

 

 

Увиђај, којем је присуствовао и дежурни истражни судија Окружног суда у Београду, трајао је неколико сати. Са паркинга је одвежен металик сребрни "Пежо" (БГ . 174-589) за који се претпоставља да је припадао неком од убијених. 

И Арканов црни "Џип" (БГ19-99) који је био испред "Интерконтинентала" полиција је одвезла. 

За то време, испред Ургентног центра бројни Арканови пријатељи ишчекивали су вести. Сви су се надали да ће да преживи. Кад је саопштено да је издахнуо, многи су почели да плачу.

Фото: Н. Фифић

 

 

Било је и бесних псовки. Нешто после 19 часова из болнице је, у колицима, изведена и његова супруга Светлана Цеца Ражнатовић. Било је видљиво да је под седативима, а окупљени су приметили и да јој је одећа била крвава. Претпоставља се да је све време била уз супруга. Са њом су били и Арканова мајка и најстарији син Михајло.

Полиција поводом овог догађаја није издала никакво саопштење. За убицама се још трага. 

Био је неухватљив

ГЕНЕРАЛ Боб Стјуарт, први командант ИНФОР, јуче је на ТВ станици "Скај" изјавио како је Жељка Ражнатовића Аркана Хаг имао на тајном списку за оптужених за ратне злочине. 

По речима Стјуарта, Ражнатовић је "починио ратне злочине у Хрватској, Бјељини и Зворнику".

Фото: Н. Фифић

 

 

- Међутим, у време мог мандата нисмо могли да му уђемо у траг. Није се кретао у Републици Српској - рекао је Стјуарт.

"Најбогатији Србин"

ВЕСТ о смрти Жељка Ражнатовића Аркана пренела је и аустријска државна телевизија ОРФ у свом дневнику у 19:30. ОРФ, као и тамошња новинска агенција АПА, навели су да се Ражнатовић налази на листи за хапшење Хашког трибунала, због ратних злочина у Босни и Херцеговини. АПА тврди да је аркан као шеф паравојне формације "Тигрови", крив за убиство неколико хиљада муслимана и да је сличне злочине починио на Косову.

У њиховом извештају, Аркана су назвали "шефом мафије" и представили су га као најбогатијег човека у СРЈ. Обавестили су да није познато да ли је реч о обрачуну криминалних банди или о политичком убиству.

Францис Туса, саветник у Министарству одбране Енглеске: 

- Покојни Ражнатовић није био миљеник Запада, због лоше репутације, због својих дела у Босни. Након тога - ни у Србији. Како је Туса рекао, Жељко Ражнатовић није уживао симпатије и заштиту режима у  Београду, због својих сумњивих послова. 

Фото: Архив Борбе

 

 

Саветник у Министарству одбране Енглеске још тврди да су војне власти у Београду одбиле услуге Ражнатовића и његових људи на Косову да се Српска добровољачка гарда укључи и бори у рату на Косову. 

Камере на потезу

ХОТЕЛ "Интерконтинентал", поред осталог, обезбеђен је и најсавременијим камерама које бележе ко улази и излази из овог објекта, као и све оно што се дешава у холу. Биће интересантно, уколико нису заказале, шта је на њима снимљено. Истрази ће. свакако, помоћи да се открију злочинци и, евентуално, наручиоци овог троструког убиства.

Пуцано из хеклера

СВЕ велике светске агенције синоћ су под ознаком "хитно" јавиле да је у београдском "Интерконтиненталу" убијен Жељко Ражнатовић Аркан. Агенција Франс прес навела је да су уз Аркана убијене још две особе. Асошијејтед извештава да је Аркан погођен у главу, односно из "хеклера" и да је према изјави једног лекара из Ургентног центра "већ био мртав када је допремљен у болницу."

Британска агенција Ројтерс цитирала је речи једног анонимног очевица да је "Аркан рањен у лево око и да је био жив када је донет у болницу", а да је његов "шевролет" остао паркиран испред хотела.

Фото: Н. Параушић, Јутјуб принтскрин/ЂукиНеw1957

 

 

Светске агенције истичу да је Хашки трибунал 1997. године оптужио Ражнатовића, као вођу паравојне формације "тигрови" за ратне злочине почињене у Хрватској и Босни и Херцеговини од 1991. до 1995. године. Наводи се, такође и то да је Ражнатовића тражио Интерпол, због више пљачки банака широм Западне Европе, као и да је важио за једог од најбогатијих људи у Србији. 

*"Нпортал" је решио да направи реконструкцију овог драматичног догађаја и да из архиве у неколико серијала, које ћете моћи да читате у наредним данима, извуче старе новинске текстове и снимке из тог времена. Овај текст, објављен је у Вечерњим новостима 16. 1. 2000. године, дан после Арканове ликвидације. *

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".