Било да сте сујеверни или само интригирани митовима о петку 13, занимаће вас чињеница је да је тринаести гост Тајне вечере издао Исуса, који је разапет у петак, али и многе друге интересантне приче.

 

1. Постоји више теорија како је настао страх од петка тринаестог и све датирају из давне прошлости. У званичној историји забележено је да су у петак 13. октобра 1307. године, француски краљ Филип Четврти и авињонски папа Клемент Пети почели коначни обрачун са темпларима. Витезови су истовремено хапшени широм Француске, а потом, због јереси, мучени и спаљивани на ломачама. 

Фото: Профимедиа

 

 

2. У Великој Британији, петак је био дан за јавна вешања, а до омче је водило 13 степеница. 

3. Године 1970, у петак 13. новембра, велика циклонска олуја убила је више од 300.000 људи у Читагонгу у Бангладешу, док су поплаве изазване изливањем река Ганг и Брамапутра, усмртиле још око 200 хиљада становника.

4. Страх од петка 13-тог има чак и стручан назив и назива се параскаведекатриафобија или фригатрискаидекафобија. Психолози тврде да је једна од најчешћих људских фобија.

5. Композитор Арнолд Шенберг је патио од фригатрискаидекафобије. Сматра се да је разлог што се његова последња Opera зове “Мозес и Арон”, уместо правилног спеловања Мозес и Аарон (Аарон са два ‘а’) је тај што првобитни назив има 12 слова, док правилни назив има 13 слова. Он се родио и умро 13-тог у месецу. Током студирања није желео да живи у кући која се издавала јер је била број 13, и плашио се свог 76-тог рођендана, јер је збир бројева седам и шест број 13. Арнолд се посебно плашио петка, 13-тог јула 1951. године, јер је то био први петак 13. његове 76-те године. Он је цео тај дан прележао у кревету јер се плашио да је тај дан, дан његове сигурне смрти. Након мољења мужа да се пробуди и прекине са глупостима, његова скептична жена је остала у стању шока када је Арнолд једноставно изустио реч ‘хармонија’ и умро. Време његове смрти је било 23:47 часа, што је 13 минута пре поноћи. Такође када се те цифре саберу (1+1+4+7) оне износе број 13.

6. 2012. година била је посебна, бар што се тиче петка тринаестог. Наиме, те године су била три таква: 13. јануара, 13. априла и 13. јула. Занимљиво је и то да је “размак” између ових дана износио тачно 13 седмица. То се последњи пут догодило 1984. године.

7. У Шпанији и Грчкој сматрају да је уторак 13. несрећан дан.

8. По један петак 13. незаобилазан је сваке године, а у једној години може да их буде највише три. Занимљиво је и да је петак 13. незаобилазан у сваком месецу ком први дан "пада" у недељу. Осим тога, најдужа пауза између два петка 13. може бити 14 месеци.

 
 

9. Стари Египћани су сматрали да број 13 доноси срећу, јер су веровали да је 13. фаза живота повезана са животом после смрти. Број 13 се још увек повезује с крајем овоземаљског живота, али је његова конотација из наде прешла у смрт и страх.

Фото: Профимедиа

 

 

10. Џејсон Вурхис, главни јунак серијала “Петак 13.”, рођен је 13. Јуна 1946. године, у четвртак.

11. Године 1993. "Бритисх Медицал Јоурнал" објавио је истраживање које је током неколико година упоређивало број аутомобилских несрећа на петак 6. и петак 13. Показало се да су изгледи за саобраћајну несрећу на петак 13. већи за 52 процента, па је читаоцима сугерисано да остану код куће.

12. У Бразилу се сматра да је петак 13. у августу баксузнији од било ког другог петка 13. Посебно јер се реч “агосто” (август) римује са речју “десгосто” (туга). 

13. Један од најпразновернијих страхова корене има у хришћанству. Тринаести гост Тајне вечере је издао Исуса, који је разапет у петак. 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".