Наша земља је неславан рекордер у Европи по броју оболелих од рака грлића материце, од којег годишње оболи око 1.500 жена, док више од 700 изгуби битку од ове опаке болести.  У 99 одсто случајева рак грлића материце повезан је са ХПВ инфекцијом. Међутим, и поред тога што против овог обољења постоји двојаки начин превенције, имунизација и редовни гинеколошки прегледи, свакога дана две жене умру од овог карцинома у Србији.

У сусрет европској недељи превенције рака грлића материце Декларацију против рака грлића материце потписали су Министарка здравља проф. др Даница Грујичић, директорка РФЗО проф. др Сања Радојевић Шкодрић , директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут" др Верица Јовановић , Горица Ђокић из Удружења за борбу против рака грлића материце и јајника "Проговори" и др Мима Фазлагић из Удружења жена "Наша Аска". На овај начин држава и пацијенти, као партнери, заједнички кажу НЕ страху, НЕ болести, НЕ ХПВ, како би се смањио број оболелих од рака грлића материце и повећао обухват имунизације школске деце против ХПВ.

Светска здравствена организација је усвојила глобалну стратегију и акциони план за елиминацију рака грлића материце са јасним циљем „90-70-90" до 2030. године; 90% деце узраста 15 година вакцинисане против ХПВ – 70% жена обухваћених скринингом на рано откривање рака грлића материце – 90% жена које су на време ушле у протоколе лечења. Ово је циљ и наше земље, а који је и део потписане декларације.

Фото: Промо

 

 

Иако је Србија обезбедила превентивну вакцину против ХПВ о трошку РФЗО и започела процес  имунизације девојчица и дечака, стиче се утисак да велики број родитеља и деце и даље није упознат о могућности добијања вакцине и заштите од ХПВ, истакла је Горица Ђокић из Удружења за борбу против рака грлића материце и јајника "Проговори".

- Из тог разлога, Удружење је заједно са представницима Министарства здравља, Министарства просвете, РФЗО, Института за јавно здравље, Удружењем жена "Наша Аска", познатим гинеколозима, имунолозима, епидемиолозима и педијатрима, основало Радну групу за борбу против рака грлића материце, како бисмо разменили искуства, координисали активности и заједнички радили у истом циљу - смањењу оболелих од рака грића материце и већем обухвату имунизације школске деце против ХПВ. Један од предлога мера на састанку Радне групе је уједначавање и поједностављивање процедуре имунизације деце од ХПВ. Наиме, примећено је да је у појединим домовима здравља могуће примити вакцину одмах по првом доласку, док је у другим, неопходно заказивање и лекарски преглед. Све то беспотребно компликује и одвраћа родитеље од ХПВ имунизације, због чега смо предложили да сама процедура заказивања, буде једноставна, да је вакцинацију могуће заказати телефоном и да не захтева одлазак родитеља и деце у дом здравља више од једног пута. Такође, предложено је да се један час разредне наставе/одељенске заједнице у основним и средњим школама, посвети превенцији рака грлића материце и ХПВ имунизацији – каже Ђокић.

Помоћница Министарке здравља за јавно здравље др Јелена Јанковић истакла је на конференцији за новинаре да уколико се не ујединимо у борби против ове болести, број оболелих и умрлих од рака грлића материце ће се повећавати.

- Република Србија је 2013. године усвојила Национални програм раног откривања карцинома грлића материце, а 2022. године је отпочело спровођење препоручене имунизације за децу узраста 9 - 19 година против болести изазваних ХПВ. Циљ нам је да постигнемо висок обухват имунизације против ХПВ, првенствено деце узраста 13-15 година, висок обухват скрининига на рано откривање рака грлића материце првенствено жена од 35-45 година живота, доступност дијагностике, правовремене и ефикасне терапије у лечењу рака грлића материце и преканцерозних лезија. За остваривање ових циљева неопходна је сарадња свих релевантних институција, медија и истакнутих појединаца из државног и цивилног сектора. Министарство здравља ће у наредном периоду интезивно радити на изради Националне стратегије, усмерене на елиминацију рака грлића материце у нашој земљи – најавила је др Јанковић.

Фото: Промо

 

 

До сада је дато око 21.500 доза вакцина против ХПВ инфекције, рекла је директорка Института за јавно здравље Србије "Батут", др Верица Јовановић. Највећи број датих првих доза је на територији града Београда (5.438), Јужнобачког (1.684), Нишавског (961), Мачванског (803) и Јужнобанатског округа (769).

- Рак грлића материце је малигна болест која се може спречити, пре свега редовним гинеколошким прегледом, примањем ваццине против ХП вируса и редовним превентивним проверавањем грлића материце, такозваним скрининг прегледом. вакцина против ХПВ инфекције може се дати девојчицама и дечацима и велика је предност што је она у нашој земљи доступна за оба пола. До сада је прву дозу вакцине примило око 16.000 деце, преко 5.500 другу, док је трећу дозу примило 649 деце. Нешто више је имунизовано млађе деце узраста од 9 до 14 година – рекла је др Јовановић.

Весна Вуковић, заменица директора Сектора за лекове у РФЗО рекла је да је од јуна прошле године о трошку обавезног здравственог осигурања обезбеђена је најсавременија деветовалентна вакцина против хуманог папилома вируса.

- Лекари су ову вакцину препоручили дечацима и девојчицама од 9 до 19 година као најбољи вид превенције рака грлића материце. До сада је вакцинисано нешто више од 15.000 деце. Вакцина против ХПВ вируса се у свету користи већ више од 10 година и за то време уочена је њена висока безбедност, тако да се може рећи да она представља једну од најбезбеднијих вакцина, а Светска здравствена организација је ову вакцину категорисала као екстремно безбедну – рекла је Вуковић.

Фото: Министарство