“Не ваља” окретати хлеб наопако јер то доноси лошу срећу – неће бити довољно новца и хране, појавиће се брадавица на руци којом је окренут, ако се хлеб не врати назад читав дан ће да буде наопак.

Сигурни смо да сте до сада много пута чули ове реченице. Зато су вас сигурно опомињали да одмах окренете хлеб на праву страну.

Ово сујеверје неки уско повезују са религијом, што представља парадокс, јер хлеб осликава тело Исусово. Али ово није сујеверје које влада само на Балкану.

Французи, који су познати по празноверју, такође верују да хлеб окренут наопако доноси лошу срећу.

Фото: Профимедиа

 

Ово веровање потиче из средњег века. Тада су на трговима, рано ујутру, извршавана погубљења. Циљ је био да што више људи види како пролазе они који прекрше закон. Џелату је “радно време” било рано ујутру и, како је био много заузет, није могао да стигне да купи своју векну багета.

Пекар, не желећи да се замера крвнику, окретао је хлеб наопако и тако означавао да је резервисан за џелата. После погубљења, крвник би ушао у пекару и узео наопако окренуту векну хлеба. У ствари, крвник је имао право да уђе у било коју радњу и узме све што је могао да држи у једној руци. И нико се никада није препирао с њим.

Фото: Профимедиа

 

Зато Французи верују да хлеб окренут наопако означава позивање крвника у дом или повезивање са злом, па и самим ђаволом, преноси "Објектив".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".