Нема сумње да је испијање чаја много боље по наше здравље од кафе или неких других напитака. А многи га пију ујутру чим се пробуде, често на празан желудац. Ево како то заправо делује на наш организам.

Ако сте од оних који воле да дан започну уз шољицу чаја, онда треба да знате шта стручњаци кажу о томе. Наиме, чај је пожељно пити, али не било како.

Уколико га пијете наташте, то може изазвати грчеве у желуцу и пореметити метаболизам. Препорука је да ујутро прво попијете барем чашу топле воде како бисте хидрирали тело након сна. Ако пијете чај, који је диуретик, додатно ћете дехидрирати тело. Осим тога, он појачава киселост у усној дупљи, што може оштетити зубну глеђ, а зуби могу добити ону неугодну жуту боју.

Фото: Профимедиа

 

 

Чај ће вам свакако дати неопходну енергију за почетак дана, али пазите јер може узроковати и вртоглавицу и главобољу. Све може да се додатно погорша и ако га пијете с млеком. Вероватно ћете се осећати и надуто због лактозе, а млеко на празан желудац може изазвати и констипацију.

Стручњаци саветују да би најбоље било да ујутру чим устанете попијете воду с лимуном и медом или такозвано златно млеко од куркуме. И не морате да се одрекнете испијања чаја ујутро, само пре тога доручкујте.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Блиц Жена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".