Иначе, Матковић већ пет дана одбија храну и воду, а јутрос је тужилац покушао да га испита иако је овај осумњичени у тешком стању.

Подсетимо, Новосађанин Милан Матковић, пре неколико дана отпочео је са још тројицом осумњићених штрајк глађу у притвору у Државном затвору у Војковићима. У знак протеста што су им, како тврде, погажена људска права, Матковић је тада зашио себи уста.

Окривљени, који штрајкују, сматрају да им је ускраћено право на непристрасно суђење и вођење истраге због, како су навели, сталних притисака, како од медија, тако и од различитих високих државних службеника, укључујући и међународне. Они су већ скоро пола године у притвору, за који сматрају да је неоснован.

- Мој брањеник ме је тада обавестио да ће ступити у штрајк глађу - рекао је за "Новости" Матковићев бранилац адвокат Горан Карадаревић. - Саопштио ми је да нема избора због сталних притисака на објективност истраге, коју води Тужилаштво БиХ.

- Иако халуцинира и није у добром психофизичком стању, тужилац је покушао да га саслуша - потврдио је за "Новости" адвокат Карадаревић да се његов клијент данас додатно тешко повредио, незадовољан поступцима Тужилаштва БиХ.

- Обавестио сам Амбасаду Републике Србије у БиХ о кршењу људских права од стране Тужилаштва БиХ (Милан Матковић, Драган Супић и Владица Ракић су српски дрзављани), јер тужилац на силу покушава да саслуша окривљеног Милана Матковића, иако окривљени није способан ни да говори ни да здраворазумно размишља, а још мање да изнесе одбрану, јер је пет дана без хране и воде. У овом моменту је најбитније њихово здравствено стање које је критично - закључује адвокат.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".