Свети Јован Крститељ слави се 20. јануара по грегоријанском календару и представља једну од најзаступљенијих слава у Србији. Светом Јовану је посвећено највише празника у његово име - чак седам.

Највећи број празника у његово име

Свети Јован Крститељ се код православаца празнује 20. јануара. Међутим, Свети Јован је уско повезан и са Богојављењем које је дан пре, 19. јануара. На тај дан је Свети Јован Крститељ обавио крштење Исусово у реци Јордан, када се и објавило свету да је он Син божји.

Дан касније, обележава се Сабор када се људи "сабирају" у цркви ради певања и слављења Бога у част и хвалу празнованог великог Јована, Претече и Крститеља.

Фото: Википедија

 


Шест месеци пре зачећа Исуса Христа рођен је Претеча Господњи, Свети Јован Крститељ, 7. јула и тај датум се слави као Ивандан. Његови родитељи Захарије и Јелисавета дуго нису могли имати децу, па кад им се родио син, завладала је велика радост.

Такође, обележава се и усековање главе Светог Јована Крститеља који се прославља 11. септембра када се Црква сећа мученичког страдања проповедника и претходника Исуса Христа - Светог Јована. На тај дан је он по наредби Ирода он изгубио главу, а ученици Јованови су га сахранили у Севастији, старој Самарији у Палестини.

Фото: Википедија

 

Октобра 6. се обележава зачеће Светог Јована, односно милост, чудо и мудрост Божија. Милост према старцу Захарију и старици Јелисавети који су Бога молили за дете. Чудо зачећа у престарелој утроби мајке. Мудрост у плану Божијег спасења. Желео је да он буде пророк и Претеча Христу Господу.

По одсецању главе, наредила је жена Иродова да глава не буде сахрањена са телом, плашивши се васкрсења. Тако је његова глава била закопана дубоко у земљу. Жена једног дворјанина Иродовог, Јована, није могла да трпи неправду, те је тајно ископала тајно главу и однела на Гору Јелеонску где га је сахранила. Друго обретење главе се обележава 9. марта, а обележава преношење главе Јована Крститеља у Цариград. Треће обретење обележава преношење главе Светог Јована у место Комане и обележава се 7. јуна.

Сродство са Исусом Христом

Фото: Википедија

 

Девица Марија и Јелисавета, мајка светог Јована Крститеља су биле сроднице по мајци. Дуго Јелисавета није могла да остане трудна, а по сусрету Пресвете Богородице и Свете Јелисавете, мајка Јована Крститеља усклкикну:

- Благословена си ти међу женама и благословен је плод утробе твоје! И откуд ово да дође мати Господа мога к мени? Јер, гле, када глас поздрава твога дође у уши моје, заигра дете од радости у утроби мојој! И благо оној која је веровала да ће се извршити што јој обећа Господ!

Дете које је у утроби мајке заиграло би Јован Претеча, који је најављивао Христа и пре него што се сам октрије свету.

Веома је поштован у исламској традицији

Фото: Википедија

 

У хришћанству се Јован Крститељ поштује као светац, мученик и претходник Исусов, а у исламској традицији је познат као пророк Јахја ибн Закарија - Јахја син Закарије.

Мандејци указују Јахји највише поштовање и сматрају га јединим истинским месијом, а због чега су познати и као хришћани светог Јована Крститеља. Они су иначе народ семитског рода насељен у Ирану и Ираку.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".