Sveti Jovan Krstitelj slavi se 20. januara po gregorijanskom kalendaru i predstavlja jednu od najzastupljenijih slava u Srbiji. Svetom Jovanu je posvećeno najviše praznika u njegovo ime - čak sedam.

Najveći broj praznika u njegovo ime

Sveti Jovan Krstitelj se kod pravoslavaca praznuje 20. januara. Međutim, Sveti Jovan je usko povezan i sa Bogojavljenjem koje je dan pre, 19. januara. Na taj dan je Sveti Jovan Krstitelj obavio krštenje Isusovo u reci Jordan, kada se i objavilo svetu da je on Sin božji.

Dan kasnije, obeležava se Sabor kada se ljudi "sabiraju" u crkvi radi pevanja i slavljenja Boga u čast i hvalu praznovanog velikog Jovana, Preteče i Krstitelja.

Foto: Vikipedija

 


Šest meseci pre začeća Isusa Hrista rođen je Preteča Gospodnji, Sveti Jovan Krstitelj, 7. jula i taj datum se slavi kao Ivandan. NJegovi roditelji Zaharije i Jelisaveta dugo nisu mogli imati decu, pa kad im se rodio sin, zavladala je velika radost.

Takođe, obeležava se i usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja koji se proslavlja 11. septembra kada se Crkva seća mučeničkog stradanja propovednika i prethodnika Isusa Hrista - Svetog Jovana. Na taj dan je on po naredbi Iroda on izgubio glavu, a učenici Jovanovi su ga sahranili u Sevastiji, staroj Samariji u Palestini.

Foto: Vikipedija

 

Oktobra 6. se obeležava začeće Svetog Jovana, odnosno milost, čudo i mudrost Božija. Milost prema starcu Zahariju i starici Jelisaveti koji su Boga molili za dete. Čudo začeća u prestareloj utrobi majke. Mudrost u planu Božijeg spasenja. Želeo je da on bude prorok i Preteča Hristu Gospodu.

Po odsecanju glave, naredila je žena Irodova da glava ne bude sahranjena sa telom, plašivši se vaskrsenja. Tako je njegova glava bila zakopana duboko u zemlju. Žena jednog dvorjanina Irodovog, Jovana, nije mogla da trpi nepravdu, te je tajno iskopala tajno glavu i odnela na Goru Jeleonsku gde ga je sahranila. Drugo obretenje glave se obeležava 9. marta, a obeležava prenošenje glave Jovana Krstitelja u Carigrad. Treće obretenje obeležava prenošenje glave Svetog Jovana u mesto Komane i obeležava se 7. juna.

Srodstvo sa Isusom Hristom

Foto: Vikipedija

 

Devica Marija i Jelisaveta, majka svetog Jovana Krstitelja su bile srodnice po majci. Dugo Jelisaveta nije mogla da ostane trudna, a po susretu Presvete Bogorodice i Svete Jelisavete, majka Jovana Krstitelja usklkiknu:

- Blagoslovena si ti među ženama i blagosloven je plod utrobe tvoje! I otkud ovo da dođe mati Gospoda moga k meni? Jer, gle, kada glas pozdrava tvoga dođe u uši moje, zaigra dete od radosti u utrobi mojoj! I blago onoj koja je verovala da će se izvršiti što joj obeća Gospod!

Dete koje je u utrobi majke zaigralo bi Jovan Preteča, koji je najavljivao Hrista i pre nego što se sam oktrije svetu.

Veoma je poštovan u islamskoj tradiciji

Foto: Vikipedija

 

U hrišćanstvu se Jovan Krstitelj poštuje kao svetac, mučenik i prethodnik Isusov, a u islamskoj tradiciji je poznat kao prorok Jahja ibn Zakarija - Jahja sin Zakarije.

Mandejci ukazuju Jahji najviše poštovanje i smatraju ga jedinim istinskim mesijom, a zbog čega su poznati i kao hrišćani svetog Jovana Krstitelja. Oni su inače narod semitskog roda naseljen u Iranu i Iraku.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".