Реците нам нешто о себи? Колико дуго се бавите сликарством?

Зовем се Јефимија Нинковић, рођена сам 08.06.2004. године.Живим у Београду и студент сам Богословског факултета за уметност и концервацију на одсеку Црквене уметности. Завршила сам нижу музичку школу "Петар ИИ Петровић Његош", као и школу глуме. 2021. године позвана сам од стране Матице Српске -Друштво чланова у Црној Гори на лингвистички камп у Тршићу, а 2018. и 2019. као добитник прве награде на конкурсима Светосавског звонца, била сам део петнаестодневног кампа на острву Крф, у оквиру пројекта "Стопама наших предака". 2021.на исти позвана сам као предавач.Говорим и учим енглески, италијански, руски и турски језик.

 Коју тематику обухвата Ваше стваралаштво и где сте све излагали радове?

 Као мала цртала сам стално, од четврте године оловка ми је била у руци. Небројано пута поновљени мотиви принцеза, породице још увек се чувају.

 Акрил, акварел, гваш, уље,комбиноване технике или сама оловка увек су око мене.Трудим се да технике које се од мене траже усавршавам, акварели ми представљају одмор, њих радим после сваког напорног посла. Дешава се да проведем до шест сати без пауза само на једној слици, а након тога следе акварели. Колико год ме људи око мене усмеравали на графику, бојама се враћам увек. Самостална изложба "С друге стране" и преко тридесет првих места на међународним конкурсима, са радовима који се налазе у бројним приватним колекцијама и државним институцијама у Србији, Црној Гори и иностранству. Изведене слике у јавним просторима у Подгорици, Никшићу, Нишу, Врбасу, Бања Луци,Крфу.

Осамсто година аутокефалности СПЦ, удружење "Лас Хентес"обележило је мојим радом,а посебно бих издвојила дело које је послато на Хиландар.

Фото: Приватана архива

 

 Како сте сазнали за поменути конкурс на коме је Ваш рад проглашен победничким и колико је за нацију важан Теслин дан? 

Александар Игнатовић, човек који је приметио мој рад и труд, максимално ми је помогао у остваривању пројекта. Свест о Теслином постојању је од изузетне важности за читав свет. Све што се види на слици, рађено је намерно. Његов лик намерно је рађен топлим благим бојама које значе светлост, позадину која је са десне стране плава и чиста показује добру страну овог света,а са леве сива,тамна показује како лошу страну тако и Теслину прошлост, тешке и сиромашне тренутке. Жућкасте мрље у левом доњем углу значе да и у свету таме и сиромараштва опет постоји нада. Капљице боје на његовом оделу показују колико је овоземаљско материјално пролазно,тако да би порука слике била да ће овај свет вечно обасјавати Теслино лице,непролазно и драгоцено.

Фото: Приватана архива

 

Сматрате ли да ће ова победа донети нове могућности и које? Како у Њујорку прихватају дело и рад Николе Тесле? 

Признање у Америци наравно да отвара много нових могућности, једино је битно у сваком новом изазову човек буде пажљив,смирен и стрпљив.Тада сигурно долазе само добре ствари.

Одушевљење и све похвале добила сам од најближих као и од публике.

 Који су Ваши планови за будућност и да ли се бавите још неком  уметничком дисциплином?

Трудим се да се усавршавам у свим уметничким дисциплинама.Сати које сам проводила радећи слику Николе Тесле, неописиво су ме инспирисали да још више радим и учим о њему. На скоро сваких два сата, застајала сам да направим нову скицу везану за његов живот,тако да у наредном периоду, надам се до месеца априла имаћу слике спремне за изложбу.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".