Максић је нажалост са још 200.000 Срба доживео прогон из Хрватске који се догодио 1995. године.

- Био сам део тог историјског тренутка, па је јасно да не могу бити објективан. Имао сам и велику одговорност према свим тим људима. Нажалост, редитељ филма је у праву, постали смо статистика. Ми смо у све ово ушли с идејом да се тако нешто никад и никоме не понови, али, погледајте, ових сцена данас има где год да се окренете. Цео свет је пун избеглица. Кад би се скинуло обележје, неке одреднице, овај филм би могао да се дешава било где. Ово је зло време, рат је зло у коме највише страда обичан човек. "Олуја" је, на неки начин, опело том обичном човеку, који и даље страда у неким новим ратовима.

Глумац је признао да су постојале дилеме када је у питању овај лик, али да га је изнео до краја.  

- Пред сваком улогом имам ту дилему. Много је битније да редитељ верује у свог глумца него глумац у себе. Некако тада и сами добијете ветар у леђа и верујете да то можете. Бавим се тим послом и желим да се упутим у сваки нови изазов. Наравно, свестан сам да не могу да играм Херкула, али овог малог човека могу.

 

 

Током одгледанг филма, Јову су погодиле емоције. 

- Вратила су ми се сећања на само снимање и целу екипу, која је надљудским снагама и с великом вером радила филм. Нажалост, два члана екипе нису дочекала премијеру, и то је оно што ме можда највише тишти. Ту су несрећа у којој је погинуо наш сценски реквизитер Мили и изненадна смрт мог колеге Давора Јањића, који је остварио изванредну улогу, а која ће, нажалост, остати његова последња.

Глумац је истакао да се патриотизам носу у срцу.

- Криви смо мало и ми јер се користи у политичке сврхе и добијање јефтиних политичких поена. Не знам да лажем. Патриотизам носимо у срцу, а не на транспаренту.

Фото: АТА имагес

 

У филму нису поменути Туђман и Милошевић

- Намерно. Обожавам Живојина Мишића, који је рекао: "Нема тог рата који српски сељак не може да добије, али ни мира који српски политичар не може да изгуби." То нам је тако за век и векова и помирио сам се с тим.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".