Maksić je nažalost sa još 200.000 Srba doživeo progon iz Hrvatske koji se dogodio 1995. godine.

- Bio sam deo tog istorijskog trenutka, pa je jasno da ne mogu biti objektivan. Imao sam i veliku odgovornost prema svim tim ljudima. Nažalost, reditelj filma je u pravu, postali smo statistika. Mi smo u sve ovo ušli s idejom da se tako nešto nikad i nikome ne ponovi, ali, pogledajte, ovih scena danas ima gde god da se okrenete. Ceo svet je pun izbeglica. Kad bi se skinulo obeležje, neke odrednice, ovaj film bi mogao da se dešava bilo gde. Ovo je zlo vreme, rat je zlo u kome najviše strada običan čovek. "Oluja" je, na neki način, opelo tom običnom čoveku, koji i dalje strada u nekim novim ratovima.

Glumac je priznao da su postojale dileme kada je u pitanju ovaj lik, ali da ga je izneo do kraja.  

- Pred svakom ulogom imam tu dilemu. Mnogo je bitnije da reditelj veruje u svog glumca nego glumac u sebe. Nekako tada i sami dobijete vetar u leđa i verujete da to možete. Bavim se tim poslom i želim da se uputim u svaki novi izazov. Naravno, svestan sam da ne mogu da igram Herkula, ali ovog malog čoveka mogu.

 

 

Tokom odgledang filma, Jovu su pogodile emocije. 

- Vratila su mi se sećanja na samo snimanje i celu ekipu, koja je nadljudskim snagama i s velikom verom radila film. Nažalost, dva člana ekipe nisu dočekala premijeru, i to je ono što me možda najviše tišti. Tu su nesreća u kojoj je poginuo naš scenski rekviziter Mili i iznenadna smrt mog kolege Davora Janjića, koji je ostvario izvanrednu ulogu, a koja će, nažalost, ostati njegova poslednja.

Glumac je istakao da se patriotizam nosu u srcu.

- Krivi smo malo i mi jer se koristi u političke svrhe i dobijanje jeftinih političkih poena. Ne znam da lažem. Patriotizam nosimo u srcu, a ne na transparentu.

Foto: ATA images

 

U filmu nisu pomenuti Tuđman i Milošević

- Namerno. Obožavam Živojina Mišića, koji je rekao: "Nema tog rata koji srpski seljak ne može da dobije, ali ni mira koji srpski političar ne može da izgubi." To nam je tako za vek i vekova i pomirio sam se s tim.

(Kurir)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".