Прослављени глумац Жарко Лаушевић у ноћи између 30. и 31. јула у подгоричком кафе бару "Епл" убио је из ватреног оружја Драгора Пејовића (20) и Радована Вучинића (21), а тешко ранио Андрију Кажића (24).

Лаушевић је за тај злочин осуђен на 13 година затворске казне, да би после "одлежаних" четири у Спужу и Пожаревцу пуштен на слободу 1998. године. Глумац је одмах по изласку на слободу отишао у Америку, узевши у обзир угрожену безбедност због могуће "крвне освете" која се тада помињала. Повратак у Србију догодио се тек 2013. године.

После Лаушевићеве књиге "Година прође, дан никад", базиране на несрећном догађају, прича из 1993. године која је уздрмала целу Југославију екранизована је у серији "Пад" где глумац Милан Марић тумачи лик Жарка Лаушевића.

Фото: Репринт Вечерње Новости

 

 

Редакција "Нпортал.рс" одлучила је да прелиста богату архиву "Новости" и оживи текстове старе око 30 година посвећене поменутом случају. (све делове серијала - Жарко Лаушевић убиство можете да прочитате на овом линку)

Четврти део серијала доноси вам оригиналан текст "Новости" објављен три дана после злочина на подгоричком асфалту.

ПИШТОЉ У КОЖНОЈ ТОРБИ

* Повређени Андрија Кажић и Бранислав Лаушевић опорављају се у подгоричком Клиничком центру

* На градским гробљима Чепурци и Толоше сахрањени Драгор Пејовић (20) и Радован Вучинић (21)

* Родитељи Жарка Лаушевића доживели трауму

* Истражни судија Томислав Вешовић каже да стручњаци тек треба да одговоре из чијег пиштоља је пуцано

ДАН после велике трагедије у погдоричком кафе бару "Apple", када су двојица двадесетогодишњака изгубила живот, а двојица задобила повреде, у општој тучи у којој је учествовао и београдски глумац Жарко Лаушевић - протекао је у тузи, али са олакшањем јер један од повређених више није у животној опасности. 

Фото: Н. Скендерија, Н. Фифић, репринт Новости

 

 

Андрија Кажић (24), који је задобио две повреде, од којих му је једна нанета хицем, опоравља се на одељењу интензивне неге Клиничког центра у Погдорици. Примаријус др Босиљка  Ђуровић, анестезиолог, каже да се живот Кажића налази ван опасности. На неурохирурушком одељењу опоравља се Бранимир Лаушевић (38). Др. Перо Ломпар, неурохирург,  каже да је Лаушевић задобио потрес мозга и мање повреде по глави. Живот му је ван опасности, а на одељењу је задржан из превентивних разлога.

Ко је убица?

Јуче је најтужније било у подгоричком насељу Толоши, у породицама Пејовић и Вучинић. Уз присуство великог броја Подгоричана, тела младића јуче су сахрањена на градским гробљима Чепурци и Толоши.

Радован Вучинић је био јединац. Пре два месеца је скинуо сивомасилнасту униформу. Био је миран, али и друштвен. Пријемчивост другарству коштало га је живота. У трагичном обрачуну упао је да би помогао другу.

Драгор Пејовић, који је погођен са четири хица, био је најмлађи међу ученсицима ове драме. Некако као да је био предодређен за трагедију. Пре неколико година доживео је саобраћајну несрећу и једва остао жив. Тада му је погинуо брат од стрица.

Фото: Н. Скендерија, Н. Фифић, репринт Новости

 

 

Нових детаља о крвавом обрачуну у кафе бару у Булевару Лењина, за сада нема. Има, међутим, доста непознаница које треба да расветли истражни поступак са судијом Томиславом Вешовићем на челу. Тек након изавештаја стручњака за балистику биће познато из чијег пиштоља су двојица младића убијена и трећи рањен. Инспектори Центра безбедности су утврдили да су кобне ноћи између петка и суботе "говорили" пиштољи обојице браће Лаушевић, као и да другог оружја у обрачуну није било. У чаршијским причама се помиње и нож, којим је наводно повређен старији Лаушевић, Бранимир, али тог детаља у саопштењу ЦБ Подгорице нема.

Кухињски нож, о коме се сада распредају разне приче, засита је нађен на тротоару поред убијеног Вучинића. Како је сечиво доспело на тротоар објаснила нам је радница кафе бара Драгица Богавац.

- Када сам чула галаму и лупњаву, а потом и пуцње, изашла сам из киоска где сам са колегиницама припремала храну. Држала сам кухињски нож са којим сам претходно резала салату. Када сам видела једног младића како истрчава из баштице кафе бара, држећи се за стомак и потом стропоштава на тротоар, мени је нож испао из руке.

Са сцене у затвор

Нису још познати ни детаљи чиме су нанесене повреде на глави Бранимира Лаушевића. У питању су расекотине, али истрага још не саопштава да ли су оне нанете стаклом од флаше, ножем или неким другим предметом.

Браћа Лаушевић, Жарко и Бранимир, како су иснпектори ЦБ Подоррице утврдили, трагичне ноћи, из својих пиштоља испалили су више хитаца. На месту попришта остали су трагови седам хитаца, док очевици процењују да је испаљено 15, па и више метака.

Фото: Н. Скендерија, Н. Фифић, репринт Новости

 

 

Људи сада коментаришу зашто је познати глумац носио пиштољ у кожној торби и у тренутку када је у близини стана својих родитеља свратио, заједно са братом да поједе ћевапе. Посебно се то коментарише јер је Жарко био познат као миротворац, велики противник рата, до те мере да је одбијао да глуми ратне улоге. Можда ће истрага открити позадину тога и одговорити на нека говоркања како су глумцу стизале претње од непознатих особа.

Познати глумац је само дан пре кобног догађаја у кафе бару "Apple" имао успешан наступ на Цитадели у Будви где је Југословенско драмско позориште извело премијеру Његошевог "Лажног цара Шћепана Малог". Лаушевић је улогу Долгорукова, према оцени критике, одиграо изванредно. Оно што се потом догодило на подгоричком асфалту, одвело је Жарка из "Цара" са Цитаделе право у затвор.

Оно што није волео да доживи ни на плану, догодило му се у животу.

Д. Јолић

*"Нпортал.рс" је решио да направи реконструкцију овог драматичног догађаја и да из архиве у неколико серијала, које ћете моћи да читате у наредним данима, извуче старе новинске текстове и снимке из тог времена. Овај текст, објављен је у Вечерњим новостима 2.8.1993. године. *

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".