Proslavljeni glumac Žarko Laušević u noći između 30. i 31. jula u podgoričkom kafe baru "Epl" ubio je iz vatrenog oružja Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (21), a teško ranio Andriju Kažića (24).

Laušević je za taj zločin osuđen na 13 godina zatvorske kazne, da bi posle "odležanih" četiri u Spužu i Požarevcu pušten na slobodu 1998. godine. Glumac je odmah po izlasku na slobodu otišao u Ameriku, uzevši u obzir ugroženu bezbednost zbog moguće "krvne osvete" koja se tada pominjala. Povratak u Srbiju dogodio se tek 2013. godine.

Posle Lauševićeve knjige "Godina prođe, dan nikad", bazirane na nesrećnom događaju, priča iz 1993. godine koja je uzdrmala celu Jugoslaviju ekranizovana je u seriji "Pad" gde glumac Milan Marić tumači lik Žarka Lauševića.

Foto: Reprint Večernje Novosti

 

 

Redakcija "Nportal.rs" odlučila je da prelista bogatu arhivu "Novosti" i oživi tekstove stare oko 30 godina posvećene pomenutom slučaju. (sve delove serijala - Žarko Laušević ubistvo možete da pročitate na ovom linku)

Četvrti deo serijala donosi vam originalan tekst "Novosti" objavljen tri dana posle zločina na podgoričkom asfaltu.

PIŠTOLJ U KOŽNOJ TORBI

* Povređeni Andrija Kažić i Branislav Laušević oporavljaju se u podgoričkom Kliničkom centru

* Na gradskim grobljima Čepurci i Tološe sahranjeni Dragor Pejović (20) i Radovan Vučinić (21)

* Roditelji Žarka Lauševića doživeli traumu

* Istražni sudija Tomislav Vešović kaže da stručnjaci tek treba da odgovore iz čijeg pištolja je pucano

DAN posle velike tragedije u pogdoričkom kafe baru "Apple", kada su dvojica dvadesetogodišnjaka izgubila život, a dvojica zadobila povrede, u opštoj tuči u kojoj je učestvovao i beogradski glumac Žarko Laušević - protekao je u tuzi, ali sa olakšanjem jer jedan od povređenih više nije u životnoj opasnosti. 

Foto: N. Skenderija, N. Fifić, reprint Novosti

 

 

Andrija Kažić (24), koji je zadobio dve povrede, od kojih mu je jedna naneta hicem, oporavlja se na odeljenju intenzivne nege Kliničkog centra u Pogdorici. Primarijus dr Bosiljka  Đurović, anesteziolog, kaže da se život Kažića nalazi van opasnosti. Na neurohiruruškom odeljenju oporavlja se Branimir Laušević (38). Dr. Pero Lompar, neurohirurg,  kaže da je Laušević zadobio potres mozga i manje povrede po glavi. Život mu je van opasnosti, a na odeljenju je zadržan iz preventivnih razloga.

Ko je ubica?

Juče je najtužnije bilo u podgoričkom naselju Tološi, u porodicama Pejović i Vučinić. Uz prisustvo velikog broja Podgoričana, tela mladića juče su sahranjena na gradskim grobljima Čepurci i Tološi.

Radovan Vučinić je bio jedinac. Pre dva meseca je skinuo sivomasilnastu uniformu. Bio je miran, ali i društven. Prijemčivost drugarstvu koštalo ga je života. U tragičnom obračunu upao je da bi pomogao drugu.

Dragor Pejović, koji je pogođen sa četiri hica, bio je najmlađi među učensicima ove drame. Nekako kao da je bio predodređen za tragediju. Pre nekoliko godina doživeo je saobraćajnu nesreću i jedva ostao živ. Tada mu je poginuo brat od strica.

Foto: N. Skenderija, N. Fifić, reprint Novosti

 

 

Novih detalja o krvavom obračunu u kafe baru u Bulevaru Lenjina, za sada nema. Ima, međutim, dosta nepoznanica koje treba da rasvetli istražni postupak sa sudijom Tomislavom Vešovićem na čelu. Tek nakon izaveštaja stručnjaka za balistiku biće poznato iz čijeg pištolja su dvojica mladića ubijena i treći ranjen. Inspektori Centra bezbednosti su utvrdili da su kobne noći između petka i subote "govorili" pištolji obojice braće Laušević, kao i da drugog oružja u obračunu nije bilo. U čaršijskim pričama se pominje i nož, kojim je navodno povređen stariji Laušević, Branimir, ali tog detalja u saopštenju CB Podgorice nema.

Kuhinjski nož, o kome se sada raspredaju razne priče, zasita je nađen na trotoaru pored ubijenog Vučinića. Kako je sečivo dospelo na trotoar objasnila nam je radnica kafe bara Dragica Bogavac.

- Kada sam čula galamu i lupnjavu, a potom i pucnje, izašla sam iz kioska gde sam sa koleginicama pripremala hranu. Držala sam kuhinjski nož sa kojim sam prethodno rezala salatu. Kada sam videla jednog mladića kako istrčava iz baštice kafe bara, držeći se za stomak i potom stropoštava na trotoar, meni je nož ispao iz ruke.

Sa scene u zatvor

Nisu još poznati ni detalji čime su nanesene povrede na glavi Branimira Lauševića. U pitanju su rasekotine, ali istraga još ne saopštava da li su one nanete staklom od flaše, nožem ili nekim drugim predmetom.

Braća Laušević, Žarko i Branimir, kako su isnpektori CB Podorrice utvrdili, tragične noći, iz svojih pištolja ispalili su više hitaca. Na mestu poprišta ostali su tragovi sedam hitaca, dok očevici procenjuju da je ispaljeno 15, pa i više metaka.

Foto: N. Skenderija, N. Fifić, reprint Novosti

 

 

LJudi sada komentarišu zašto je poznati glumac nosio pištolj u kožnoj torbi i u trenutku kada je u blizini stana svojih roditelja svratio, zajedno sa bratom da pojede ćevape. Posebno se to komentariše jer je Žarko bio poznat kao mirotvorac, veliki protivnik rata, do te mere da je odbijao da glumi ratne uloge. Možda će istraga otkriti pozadinu toga i odgovoriti na neka govorkanja kako su glumcu stizale pretnje od nepoznatih osoba.

Poznati glumac je samo dan pre kobnog događaja u kafe baru "Apple" imao uspešan nastup na Citadeli u Budvi gde je Jugoslovensko dramsko pozorište izvelo premijeru NJegoševog "Lažnog cara Šćepana Malog". Laušević je ulogu Dolgorukova, prema oceni kritike, odigrao izvanredno. Ono što se potom dogodilo na podgoričkom asfaltu, odvelo je Žarka iz "Cara" sa Citadele pravo u zatvor.

Ono što nije voleo da doživi ni na planu, dogodilo mu se u životu.

D. Jolić

*"Nportal.rs" je rešio da napravi rekonstrukciju ovog dramatičnog događaja i da iz arhive u nekoliko serijala, koje ćete moći da čitate u narednim danima, izvuče stare novinske tekstove i snimke iz tog vremena. Ovaj tekst, objavljen je u Večernjim novostima 2.8.1993. godine. *

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".