Вајолет Џесоп је Аргентинка са коренима из Ирске која је била стјуардеса и болничарка на почетку 20. века. Њен пут до славе је почео већ 1911. године када је почела да ради као стјуардеса на Олимпику.

Судар бродова

Луксузни Олимпик је до тада био највећи цивилни брод који је испловио 20. септембра 1911. године из Саутемптона, а управо на њему је била и Вајолет. Убрзо након што је испловио, дошло је до судара са Хоком, британским ратним бродом. Срећом, нико није настрадао, а Олимпик је успео да, упркос великом оштећењу дође до луке.

Фото: Википедија

 

Она је наставила да ради на Олимпику све до априла 1912. године када је пребачена на "сестрински брод", а то је био Титаник.

Титаник

Испловио је 10. априла из Саутемптона, а четири дана касније у северном Атлантику је дошло до судара брода са сантом леда и почела је скоро трочасовна катастрофа. Људи су журили ка бродовима за спасавање, а Вајолет је добила наредбу да чека и буде пример како да се понашају они који не знају енглески и који не могу да прате инструкције. Гледала је како се посада спашава, а она је тек касније добила одобрење да се укрца на чамац за спасавање. Тада је у руке добила бебу од једног официра.

Фото: Профимедиа

 

Следећег јутра је Карпатија успела да спаси Вајолет и одвели су је до Њујорка. Наводно, према њеном сведочењу, мајка бебе је пришла, отела јој је бебу и отишла без речи, са сузама у очима.

Први светски рат

Године 1916. јој је стигла наредба да се укрца у цивилни брод који је претворен у болнички. У питању је био Британик, млађи сестрински брод Титаника и Олимпика. Упловио је у Егејско море када је дошло до необјашњиве експлозије. Сат времена је тонуо и однео 32 живота, али не и њен.

Фото: Википедија/Zm05gamer

 

Вајолет је замало била ухваћена у пропелер који би уништио чамац за спасавање, а уз то и њу. Она је искочила из чамца и претрпела велике повреде које је успела да преживи.

Три сестре, три бродолома

После невероватне приче иза три бродолома која је преживела, она је одлучила да опет свој живот проведе на бродовима. Пензију је дочекала у малом насељу у Енглеској.

Ипак, није било мира ни у пензији. Добила је позив касно једне ноћи, наводно, особа са друге стране телефона ју је упитала да ли је спасила бебу са Титаника, на шта је она одговорила потврдно. Одговорила је особа са друге стране да је она била та беба и прекинула је везу. Наводно, она никоме није испричала ову причу, осим свом пријатељу који је писао њену биографију.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".