Иако сви уживају у споју краставца, парадајза, паприке и сира, мало ко зна ко су Шопи по којима је ова салата добила име.

На територији Србије, према попису из 2011. године, живи 142 становника који се изјашањавају као Шопи према националној припадности, а једно од најчешћих шопских презимена је Аризеновић. Ипак, за већину Срба овај народ и његово порекло је непознат.

Шопи су племе унутар српског народа, који су живели на територији Бугарске и који су били православци. Шопи су, и мада су били у блиском кругу Бугара, сличнији Србима него својим првим комшијама, а 1836. године тражили су прикључење Србији. Они се никада нису одрекли својих обичаја, који су, упркос језику који је сличнији бугарском, блиски сроским.

Фото: Профимедиа

 

Они су живели у породичним задругама, преносили своју веру и традицију са колена на колено и очувавали своје митове и релгије. И оделом су више налик Србима него Бугарима, а СПЦ признаје преко 30 шопских свештеника. Као и Срби и Шопи прослављају крсну славу, а њихова слава, која се веома поштује, има намену и да помири завађену породицу и пријатеље.

Фото: Профимедиа

 

Шопи су један стари народ, а занимљив је и мит о настанку Шопа. Према веровању Бог је први дан када је стварао земљу направио једног Шопа, другог дана је направио другог, трећег дана трећег и тако до шестог. Седми дан је одмарао, а након тога је према Шопима које је направио припремио калуп по коме је створио остале људе на свету, преноси "Курир".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".