Људи су емотивна бића и често нас критика, осуда или увреда може довести до очајавања, нелагодности и срушити самопоуздање. Конструктивну критику од блиске особе којој верујете треба прихватити, али увреде у комуникацији могу бити отровне стрелице. Особа која вас вређа има само једну мисију, да вас повреди. Фројд је говорио: "Јака личност никада не преузима терет туђих изјава."

Како се заправо одупрети увредама и лошем понашању?

Не расправљајте се, већ реците "Да" на било коју негативну претпоставку мирног лица. Моћ мирног "да" је у стању да раствори сваки психолошки притисак, јер једноставно лишавате особу могућности да вас повреди нечим и не браните се, доказујући супротно, већ једноставно обезвређујете сваки њен напад, лишавајући непријатеља циља.

Фото: Википедија

 

Поред магичног "да", како бисте се заштитили од увреда, важно је да развијате самопоштовање. Не дозволите да ваш мир зависи од спољне процене. Здраво самопоштовање је процена самог себе, а мишљење око себе је вредносни суд, често површан и који не тежи најбољим циљевима, већ мисија може бити омаловажавање, представити се у повољнијем светлу од друге особе и увреда.

Фројд је рекао: "Да су сви људи оцењивали само себе и да се нису бавили вредновањем других, грубост би изумрла као феномен."

Поред ових, једини прави начин да се заштитие од особа које су склоне дељењу увреда јесте да се потпуно дистанцирате од њих. Поштујте себе - не дозволите токсичним особама да вам краду енергију. Окружите се позитивним људима који вас воле, поштују и подржавају, јер то и заслужујете!

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".