Први пут од 1990. Меркелова није више посланица.

Теоретски она је имала могућност да, као чланица актуелне владе, седи на месту предвиђеном за извршну власт у пленарној Сали, али се од тога у Немачкој према традицији одустаје.

Данас после под не њој ће председник Немачке Франк-Валтера Штајнмајер уручити налог о отпуштању владе, што значи да ће влада коју она још води бити само у техничком мандату и то до почетка децембра када се очекује избор новог канцелара.

На трибини за госте седело је и 23 посланика Алтернативе за Немачку (АфД), јер је у пленарној дворани на снази примена такозваног 3Г правила, а то значи да у салу могу само они који су вакцинисани, прележали ковид19 или који имају негативан тест.

Сви који се противе вакцинацији или корона тесту морали су на трибину за госте, а то је случај са члановима десничарске АфД.

Посланик Карстен Хилсе видљиво је протестовао против тог правила и носио је на реверу стикер са натписом „нисам вакцинисан“.

Досадашњи председник Бундестага Волфганг Шојбле је отворио конститутивну седницу, а прво питање се тицало управо тога.

АфД је,наиме, желела да седницу отвори најстарији посланик, а то је у новом сазиву Бундестага њихов 80-огодишњи Александар Гауланд, међутим то је спречила велика већина у Бундестагу.

Шеф посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ Михаел Гросе-Бремер објаснио је да особе које негирају холокауст нису квалификоване за председавање конститутивном седницом.

Шојбле је, у свом обраћању, критиковао владу због корона политике, истичући да је требало послушати не само лекаре већ и социологе, економисте, психологе и педагоге.

Посланицима је поручио да они не осликавају само део становништва, већ су представници целог народа.

„Бундестаг никада неће бити егзактна слика нашег друштва. Неправилно је схватање да друштвене групе могу бити представљане само преко својих представника“, објаснио је он.

Занимљиво је да се новој посланици Паули Пиехота из странке Зелени не свиђају немачке националне боје. Она се преко интернета пожалила на црно-црвено-златне наруквице које су добили посланици који су испунили 3Г правило, оценивши да је то "најружнија фестивалска наруквица свих времена".