- Страдао нам је добар пријатељ, добар колега, а све то и да занемаримо и да кажемо да смо субјективни јер смо га дуго познавали, убијен је човек који је увек био ту да помогне свима. Зато смо се у неку руку организовали и од тренутка убиства размењујемо информације и склапамо коцкице. Сваку информацију до које дођемо спремни смо да поделимо са полицијом што и радимо. Свима нам је у циљу да се пронађе убица јер смо практично сви ми мењачи угрожени – прича за медије Јанићијевићев пријатељ.

Признаје да већина његових колега понекад одради неки посао "са стране" односно да с времена на време на позив однесе и замени некоме одређену већу своту новца.

- Према једним информацијама реч је о пљачки, а према другим информацијама нерашћишћени дужнички односи пошто је Јован увек био ту да позајми некоме новац када је требало. Кобног дана примио је позив и отишао да се нађе са неким а рекао је да иде по новац. Да ли је ишао да промени новац те је са собом носио одређену своту или је ишао по новац који му је неко дужан јако је тешко утврдити - прича наш саговорник.

Каже да наводи појединих медија о тачној суми новца која је наводно украдена из Јованових кола не могу да се узму у обзир те да је то јако тешко утврдити.

Фото: З.Г., Приватна архива, З. Јовановић

 

- Јован је пореклом из Босне и када је дошао у Нови Сад са мајком донео је одређену своту новца и одмах почео да се бави мењачким пословима и то је дуго радио. У међувремену смо га добро упознали и схватили да је добар човек па смо га сви саветовали да отвори мењачницу и све то уведе у легалне токове што је летос и урадио, па је престао да ради са непознатима. То указује на чињеницу да је сигурно познавао убицу јер не би тек тако отишао да се нађе са њим - тврди Јованов пријатељ.

Каже и да је сигурно са собом имао одређену количину новца али колико - то је према његовим речима јако тешко утврдити.

- Обично са собом имамо доста новца али распоређених на више места када идемо колима. Често смо мета пљачки па када се тако нешто и деси неписано је правило да се одмах ухватиш торбице или кесе у којој имаш најмање новца и без поговора предаш пљачкашу да би избегао конфликт. Многи од њих тада помисле да су добили то што су тражили па побегну али такве полиција брзо ухвати. Ово је потпуно друга ситуација јер постоје две могуће верзије. Прва је, у коју највише сумњамо та да је Јована зверски убио неко ко му је дуговао новац и то неко кога је добро познавао. То је претпостављамо био примаран мотив а можда је након масакра убица и узео неки новац како би помислили да је пљачка али не све јер колико знамо у колима је нађена одређена свота. Управо зато, тешко је утврдити колико је новца Јован имао са собом и колико му је украдено ако је украдено. Обично такве ствари својим радницима власници мењачница не поверавају а чисто сумњам да је тај новац "провучен кроз књиге" мењачнице - претпоставља наш саговорник.

Каже и да је према информацијама до којих су он и његове колеге дошле од својих извора у полицији реч о високом и мршавом човеку којег су снимиле камере са објекта у непосредној близини где се догодио злочин.

- Види се да је дошло до кошкања у аутомобилу а затим и до туче. Тај снимак траје око 4 минута што је јако пуно времена за обичну тучу. Значи да је прво дошло до вербалног окршаја који је ескалирао у физички сукоб. После крвавог пира на снимку се види како убица извлачи Јована преко сувозачког седишта те да пар тренутака касније вуче његово тело испред аутомобила уз ограду оближњег објекта како би вероватно прикрио злочин. Убици је док је извлачио Јована из кола спала капуљача са главе коју је навукао како би се прикрио и управо у том тренутку је снимљен. Висок, кратко ошишан и мршав, али ситније грађе од Јована јер се види да се помучио како би његово тело извукао из аутомобила а затим је отишао у непознатом правцу - прича нам Јованов пријатељ.

Каже да је свестан тога да није добро да се мешају у посао полиције али су сви "загризли" да помогну да се што пре разреши овај случај јер се многи сада плаше и за своју безбедност.

- Они који су били бољи са Јованом знају коме је позајмљивао новац и са ким је радио веће мењачке послове тако да су све те податке самовољно дали полицији не би ли их навели на неки траг који би их довео до убице. Оно што нас све највише збуњује јесте изузетно свиреп начин убиства јер је Јован зверски избоден а то није својствено да уради "обичан" пљачкаш. "Обичном" пљачкашу само је на памети како да се домогне новца а не да измасакрира некога. Управо зато сматрамо да је то делом злочин из страсти или како се већ назива то када се убица и жртва познају и добри су пријатељи па се посвађају и један од њих "скрене са ума" од беса и почини тако гнусан злочин - прича саговорник "Блица" покушавајући и сам да схвати који би могао бити мотив убиства.

Додаје да према информацијама до којих су они дошли од људи који су видели снимак, прича о неким тетоважама по телу убице "не пије воду" зато што је убица био у јакни и сем шака и у једном тренутку лица, није му био откривен ниједан део тела.

- Можда је то некако "процурело" из истраге, односно да полиција има осумњиченог за којег зна да има тетоваже јер то са снимка нису могли закључити. Какогод, волео бих да је све то истина јер би то значило да се стеже обруч и да ћемо ускоро знати ко је кривац – закључује Јованов пријатељ.

Како су медији раније извештавали, Јанићијевић је врло брзо преминуо услед обилног крварења због убодних рана у пределу срца и плућа.

- Јанићијевић је задобио повреде од удараца вероватно рукама али и убодне ране ножем у срце и плућа што је довело до обилног крварења а потом и смрти. Детаљним прегледом тела жртве утврђено је и да је имао одбрамбене ране, односно да се види да се бранио од нападача док је могао односно докле год је имао снаге за то. Судећи по местима на којима је задобио бројне убодне ране, смрт је наступила врло брзо због обилног крварења - испричао је након убиства извор упознат са током истраге која је и даље у току а полиција интензивно трага за починиоцем овог свирепог злочина који је узнемирио јавност.

(Блиц)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".