Недељу дана трајала је потрага за капсулом, која је испала из камиона који се кретао на рути дугој око 1.400 километара кроз Западну Аустралију између градова Њумен и Перт, преноси Ројтерс.

Капсула са радиоактивним изотопом цезијум-137 је откривена помоћу возила, које се кретало брзином од 70 км на сат и опремљено је специјалном опремом за детекцију зрачења, навели су званичници аустралијске савезне државе Западне Аустралије.

Додају да се капсула налазила на око два метра од ивице пута.

- Желим да нагласим да је ово изванредан резултат - рекао је министар за хитне случајеве Западне Аустралије Стивен Досон на конференцији за новинаре и додао да је капсула пронађена јутрос око 50 километара јужно од града Њумена.

 

 

Нагласио је да војска проверавала капсулу и она ће сутра бити однета у обезбеђени објекат у Перту.

Камион који је превозио капсулу стигао је у депо у Перту 16. јануара, а службе за ванредне ситуације су обавештене о несталој капсули тек 25. јануара.

Власти сумњају да су вибрације из камиона довеле до олабављења шрафова и завртња, а капсула је испала из паковања, а затим и из отвора у камиону.

 

 

Језгро капсуле садржи малу количину радиоактивног цезијума-137, који може изазвати озбиљне болести ако се додирне.

Капсула је димензија осам милиметара са шест милиметара.

Фото: Принтскрин/Department of Fire and Emergency Services WA

 

Фото: Принтскрин/Department of Fire and Emergency Services WA

 

Цезијум-137 је радиоактивни изотоп цезијума са периодом полураспада од 30 година.

До његовог ослобађања долази употребом нуклеарног оружја као и у случајевима несрећа у нуклеарним електранама, због чега представља велики ризик за животну средину, наводи Енциклопедија Британика.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш