Познату максиму "Пиши као што говориш, а читај као што је написано" сви у Србији науче још у основној школи. Међутим, ретко ко зна да овај принцип није смислио Вук Стефановић Караџић, иако му се у нашим крајевима ове речи приписују.

Реч је, заправо, о ортографском принципу који је измислио Јохан Кристоф Аделунг.

Посреди је немачки граматичар и филозоф (8 август 1732 – 10 септембар 1806), који је иза себе оставио богат списатељски рад. Поред изврсних књига о граматици и немачком језику, дао је значајан допринос на пољу правописа, рафинисања идиома и побољшавању стандарда његовог матерњег језика.

Фото: Википедија

 

 

Аделунг је био и угледни филолог свог времена који је радио на правопису. Савремена изучавања лингвистике и историје језика не могу да се замисле без његових открића.

"Пиши као што говориш, а читај као што је написано" је тренд настао у 18. веку и његов зачетник је управо Јохан Кристоф Аделунг. Он је снажно веровао да би правопис језика требало да се подудара са говорним језиком. 

Караџић је искористио Аделунгов принцип као кључну тачку у реформи српског језика.

Фото: Архив Новости

 

 

Године 1814. Вук је у Бечу објавио "Писменицу сербскога језика по говору простога народа написану", тј. прву граматику српског језика на народном говору. Без обзира на несвршеност и непотпуност, ово дело је значајно као прва граматика говора простога народа. Свестан њене несавршености, Вук је прихватио примедбе Копитара и других научних радника, па је уз прво издање "Српског рјечника" из 1818. године објавио и друго, проширено издање своје граматике. У речнику је било 26.270 речи које су се користиле у говору народа у Србији, Срему и Војводини. Ово друго издање граматике је неколико година касније (1824) на немачки језик превео Јакоб Грим.

Основна вредност Писменице је било њено радикално упрошћавање азбуке и правописа. Вук је у њој применио Аделунгов принцип: "пиши као што говориш, а читај као што је написано". Вук је сматрао да сваки глас треба да има само једно слово, па је из дотадашње азбуке избацио све непотребне знакове који су се писали иако нису имали своје гласове. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".