Живот Софије Соје Јовановић био је веома узбудљив. Потекла је из уметничке породице. Била је прва српска режисерка. Рођена је 1. фебруара 1922. године у Београду.

Током своје дугогодишње каријере режирала је огроман број представа, а поред тога опробала се и на радију и на телевизији, а била је и један од оснивача Академског позоришта 1944.

Иако је позориште било њена велика љубав успела је да изрежира и велики број дугометражних и телевизијских филмова и серија.

 

 

Они који су је познавали кажу да је њен живот био пун анегдота. 

У једној сцени њеног филма "Орлови рано лете", Гута Добричанин и Чкаља беже из млина на који је пала граната, па је избио пожар. Соји се свидела идеја да Чкаља буде мало запаљен, па је питала пиротехничара да ли је то изводљиво.

 

 

- Како да не! Биће жива буктиња ако треба! – одговорио је.

Замолила га је да Чкаљи не каже баш све, па је сниматељ поставио две камере, знајући да се Чкаља тешко одлучити да сцену понови, уколико нешто не буде у реду. На опште задовољство, сав у пламену, преплашени Чкаља је истрчао из млина и скочио у реку. Пламен је био толико јак да је неколико тренутака избијао из воде.

- Неће деловати аутентично! – био је очајан Чкаља и спреман да сцену понови, преноси Глоссy.