Земљотрес се осетио се и на Кипру и у Либану, преноси Ројтерс.

Турска агенција за катастрофе (АФАД) прогласила је "ниво 4" ванредне ситуације који подразумева да се затражи и међународна помоћ.

- У Адани, Адиаману, Малатији, Кахраманмарасу и Газиантепу је погинуло 76 наших грађана, а у Санлиурфи, Диарбакиру, Адани, Адиаману, Маласији, Османији, Хатају и Килису повређено је укупно 440 људи - саопштио је АФАД.

Спасилачке службе и грађани непрекидно трагају за преживелима испод рушевина срушених зграда у више градова са обе стране границе. У једном турском граду погођеном земљотресом, десетине људи покушавају да помере комаде бетона и метала и дозивају затрпане у рушевинама зграда које су на ивици потпуног колапса.

 

На сиријској страни границе, земљотрес је погодио регионе који су под контролом опозиције са око четири милиона Сиријаца расељених из других делова земље због грађанског рата.

Фото: Танјуг/АП

 

Према званичним подацима министарства здравства Сирије, у деловима земље који су под контролом владе у Дамаску погинуло је 99 људи, а најмање 334 особе су повређене, пренели су сиријски државни медији.

Фото: Танјуг/АП

 

Многи од њих живе у оронулим објектима са минималном здравственом заштитом.

 

 

 

 

Најмање 11 је погинуло у граду Атмеху, али према тврдњама локалног лекара много већи број људи затрпан је у рушевинама.

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Прибојавамо се да су стотине људи смртно страдале. Под великим смо притиском - рекао је локални лекар говорећи о подручјима на северозападу земље која су под контролом побуњеника.

Фото: Танјуг/АП

 

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган написао је на Твитеру да су у подручја погођена земљотресом "одмах послате сапсилачке екипе".

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".