Емир Кустурица рођен је 1954. године у Сарајеву.

У родном граду је завршио основну и средњу школу, а факултет у Прагу. У Сарајеву је радио од 1978. до 1988. године, након чега је отишао у Америку.

Фото: Профимедиа

 

 

Његов отац Мурат Кустурица је био новинар запослен у Секретаријату информисања Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине (СРБиХ), а мајка Сенка Нумановић је радила као секретар у суду. Одрастао је у насељу Горица, као једино дете у породици секуларних муслиманских Срба.

ДОБИО ЦРКВЕНО ИМЕ

Емир Кустурица је крштен 6. маја 2015. године у православном манастиру Савина, недалеко од Херцег Новог. Узео је име Немања, а многи Бошњаци су овај потез оценили издајничким јер се јавно декларисао као Србин, иако су му родитељи били Муслимани.

Он је касније изјавио да му је отац био атеиста и увек се декларисао као Србин. Његов отац Мурат Кустурица је био новинар запослен у Секретаријату информисања Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине (СРБиХ), а мајка Сенка Нумановић је радила као секретар у суду. Признао је да су му преци 250 година били муслимани, али су пре тога били православни хришћани.

 

 

Он је додао да су морали да прихвате ислам како би преживели, јер су у то време Турци владали овим просторима. До тог сазнања дошао је проучавајући разне књиге, а утврдио је да је његова породица српска и да му је стога врло важно када умре да се зна ко је био. По рођењу је стекао држављанство БиХ, а осим тога има држављанство Србије и Француске.

Захваљујући очевом познанству са режисером Хајрудином Шибом Крвавцем, Емир је са 17 година добио мању улогу у филму "Валтер брани Сарајево" из 1972. године.

Основну и средњу школу је завршио у родном граду, а 1978. године је дипломирао на Филмској академији у Прагу (ФАМУ). Због тога га често сматрају режисером тзв. Прашке школе филма, неформалне групе југословенских режисера који су студирали на истом факултету, па им је смисао за естетику врло сличан.Током студија режирао је два кратка филма – "Један део истине" и "Јесен", а студентски филм "Герника", урађен према новели Антонија Исаковића победио је на Фестивалу студентског филма у Карловим Варима. Након што је дипломирао почео је да ради на Телевизији Сарајево и снима кратке филмове у Југославији.

 

 

За њега је, каже, Србија идеја слободе и аутономије коју доживљава као своју отаџбину.

- Србија је за мене идеја слободе и аутономије и, колико год се та слобода и аутономија сужавају и смањују, ту постоји посебна слобода коју нема нико и коју поштује. Остаћу ту да је градим са свима онима који слично мисле - рекао је Кустурица у интервју за Прес РС.

Музичку каријеру Емир Кустурица започео је половином 1986. године свирајући бас гитару у сарајевском рок бенду Забрањено пушење, који многи често описују као "покретачку снагу Новог примитивизма". Тзв. "Афера Маршал" је током 1987. године "уздрмала" музичку, политичку и јавну сцену у тадашњој Југославији.

Наиме, током концерта у Ријеци појачало марке "Маршал" ("Марсхал") се покварио, а фронтмен Ненад Јанковић, познатији као Неле Карајлић је публици рекао "Црк`о Маршал, мислим на појачало" што је изазвало праву пометњу јер је именом Маршал називан и покојни председник Југославије Јосип Броз Тито.

 

 

То је окарактерисано као вређање лика и дела Јосипа Броза, па су концерти и наступи отказани, а њихове песме су престале да се емитују на ТВ и радио станицама. Кустурица је свирао бас гитару на три песме с албума "Поздрав из земље Safari", те компоновао музику за песму "Пробушени долар" с истог албума. Режирао је спот за песму "Манијак" који су многи у то време сматрали контроверзом, па је забрањено њено емитовање. Кустурица је напустио бенд 1988. године.

Пред почетак снимања филма "Црна мачка, бели мачор" оформио је бенд Но Смокинг Орцхестра. Многе песме из тог филма постале су прави хитови. Године 1999. група је снимила албум "Унза Унза Тиме" и музички видео који је режирао сам Кустурица. Музичар и композитор Горан Бреговић, фронтмен бенда Бијело дугме“ написао је три песме "Тиме оф тхе Гyпсиес", "Аризона Дреам" који изводи Иги Поп (Иггy Поп) и "Ундергроунд".

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".