Један отац пријавио је да се, још пре две недеље, његов шестогодишњи син вратио из вртића са повредама у виду црвенила ануса. Дечак је оцу испричао да их је добио од друга два дечака из вртића у "једној од просторија". Наводно, док га је један дечак држао за руке, други му је скинуо панталоне и гурао прсте у пределу ануса. Родитељи нису водили дете код лекара, већ су, по причи оца, повреде санирали сами.

У међувремену, вест се раширила међу родитељима малишана који похађају исти вртић.

Тако је и уследила пријава полицији од стране групе родитеља због сумњи да се у истом вртићу догађају вршњачко и сексуално узнемиравање између дечака предшколске групе. У својој пријави они су навели да сумњају да су исти дечаци напаствовали још деце, међу којима и дечака који у последњих месец дана свом оцу и мајци не дозвољава да га обришу после велике нужде. Један други дечак апсолутно одбија да прича на ову тему, због чега родитељи сумњају да је и он жртва насиља, а наводно постоји још деце која или ћуте или дају само кратке и непотпуне одговоре.

Фото: З. Кнежевић

 

Родитељи у својој пријави наводе и да се велики број деце у континуитету жали на једног истог дечака. Дечаци предшколске групе се боје да причају и признају да трпе евентуално физичко и психичко насиље, а девојчице "само" психичко. Управа вртића је, тврде родитељи, на све ово остала нема, а одговор који су добили од руководиоца је да је њихова процена да су родитељи оба детета која испољавају поменута понашања, "сасвим нормални" људи и да друга деца претерују у својим препричавањима.

Полицијска станица Земун је, како је потврђено "Новостима", јуче обавестила о инциденту дежурног заменика Вишег јавног тужилаштва у Београду да је родитељ пријавио да његово дете, од пет година, има повреде по телу и да му их је нанело друго дете истог узраста у вртићу:

- Оцењено је да у овом случају нема кривичног дела из надлежности ВЈТ, јер деца до 14 година нису кривично одговорна - наводе из ове установе.

 

- Због тога је наложено полицији да обавести Треће основно јавно тужилаштво у Београду о овом случају које би требало да утврди има ли елемената кривичне одговорности васпитачица у вртићу. Такође је наложено и да се извести просветна инспекција, како би предузели мере из своје надлежности.

Истраживали полне разлике

Након пријаве да двојица дечака сексуално злостављају вршњаке, огласио се јуче писмом родитељима и стручни тим вртића:

- Због сумњи родитеља да је у групи предшколаца примећено непримерено истраживање полних разлика, Предшколска установа је обавила индивидуалне разговоре са децом која су била актери догађаја, а затим и са родитељима. Стручни сарадници и васпитачи су са децом радили на едукацији и превенцији таквих облика понашања. Кроз разговоре су деца подстакнута да радозналост испоље на социјално пожељан начин, без нарушавања сопствене и туђе интиме. У овом узрасту деца нису свесна озбиљности и природе таквог истраживања, а улога нас одраслих је да их благовремено усмеримо и едукујемо, сопственим примером и кроз отворен разговор. Комуникација родитеља путем вибер група, на основу површних и нетачних информација, довела је до неконструктивног деловања и ширења панике.

Фото: Твитер принтскрин/@ЈеленаОпациц4/Профимедиа

 

Провере у току

Овај случај још увек није наша надлежност, али је по налогу Вишег јавног тужилаштва обавештено Треће ОЈТ у Београду - наводе из ове институције.

- Полиција је упућена да обави све провере и да се спроведе институционални надзор и обавести инспекција. Након свих обављених провера, одлучиће се о даљем поступању.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".