Горан Ђ. ликвидирао Јелисавету (76) и Гордану Ђ. (78) на Бежанијској коси па се убио, а Новосађанин Бојан Ј. усмртио власника мењчнице Јован Јанићијевића, па их опљачкали

Серије убистава и породичног насиља потресају Србију од почетка 2023. године, а као један од главним мотива за језиве злочине јавља се новац и огромни коцкарски дугови које убицама помућују разум и терају их на најгоре. Три особе убијене у размаку од две недеље и то као последица болесне зависности од коцке!

Прве жртве ове године биле су сестре, пензионерке са Бежанијске косе, Јелисавета (76) и Гордана Ђ. (78), а после њих и власник мењачнице из Новог Сада, Јован Јанићијевић (47)!

Хорор на Бежанији

Две рођене сестре нађене су 21. јануара, заклане су па угушене јастуцима у стану на Бежанијској коси. Двоструко убиство открио је управник зграде у Улици Марка Пола где су живеле сестре, а чим је развалио врата у једној спаваћој соби затекао је Јелисавету која се налазила у седећем положају, са посекотином на врату и јастуком на глави, целу крваву, а у другој соби на поду нађена је Гордана, такође у локви крви, посекотинама на врату и видљивим повредама по глави од удараца.

- На рукама су јој биле посекотине што указују да се борила са убицом. Језиви злочин починио је Горан Ђ. (37) који је узео кључ и закључао мртве сестре у њему. Са собом је понео картицу на којој је било око милион динара - испричао је извор из истраге.

Тај новац, како је Курир писао, Горану је био наопходан како би вратио огромне коцкарске дугове у које је упао у последњих годину дана, а план да га се докопа смислио је још кад кад је упознао Јелисавету.

- Највероватније није планирао да је убије, као ни њену сестру. Мислио је да ће новац он њих добити ако им помаже и одржава добре односе, удвара се. Побеснео је из два разлога, није више могао да чека или су одбиле да му дају новац који је сматрао да је заслужио - каже извор Курира.

Фото: Друштвене мреже/МУП

 

 

Према незваничним информацијама из истраге, Јелисавета је Горана упознала у Дому за старе. Он је одржавао климе, а она обилазила болесног супруга. Дружење су наставили и након његове смрти, а рема речима њених комшија, у последње време се сређивала и често су је виђали са новим перикама, што је деловало као да се заљубила у младог Горана и пажњу коју јој је пружао.

Само пет дана након открића злочина Горан се убио. Поред његовог тела полиција је тада нашла пиштољ и опроштајно писмо у ком је признао злочин, а обратио се својој супрузи.

У Србији има 35.000 коцкара

Млади највећи зависници

У Србији је према последњим истраживањима било 35.000 регистрованих коцкара, а међу младима између 18 и 26 година, свака четврта особа има проблем са коцкањем.

Такође, пре неколико година, истраживање центра Живот није игра показало је да је 26 одсто од 720 испитаника у три основне и три средње школе у Новом Саду коцка, од којих шест одсто спада у категорију патолошких коцкара.

Половина оних који коцкају први сусрет са овим пороком имали су између 10 и 14 године и то најчешће у кладионици..

Сковао план

Власник мењачнице у Новом Саду Јован Јанићијевић (47), убијен је и опљачкан 24. јанура у Ветернику, а како је Курир први писао, пресудио му је Бојан Ј. да би вратио своје коцкарске дугове!

- Бојан Ј. и Јанићијевић су били блиски и на молбу убице да се виде да би му Јоле разменио паре, он је одмах пристао. Са собом је понео две торбице са новцем, у једној су биле девизе, а у другој динари. Међутим, Бојан се уплео у коцкарске дугове и позајмљивао паре на камату од ко зна којих људи, није знао како да се исчупа из проблема, па је убио Јолета да би му узео паре и братио дугове - каже извор Курира и додаје:

Јанићијевић је праћен три месеца, тако да је био жртва планираног убиства. - Убица се кретао по ресторанима где је био и Јанићијевић, користио је три возила које је изнајмљивао и мењао их стално, да би могао да прати Јолета, а не изгледа сумњиво. У том периоду возио је рент-а-кар - каже наш саговорник.

Фото: З.Г./Приватна архива

 

 

Нож под грло

Бојан Ј. се зато сумњичи да је власнику мењачнице ставио нож под грло и тражио да му да новац, а кад је он то одбио претукао га је и избо 20 пута. Тело је превукао са возачевог на сувозачево место, а онда избацио из аутомобила.

- Јанићијевић се опирао, па је убиство трајало пар минута, што се види и на камерама. Такође, види се и да је након свега убица се вратио и оверио жртву са два убода у плућа и срце - каже наш извор. Од Јанићијевића је узео торбицу са око 20.000 евра.

Нереални планови доводе до убистава

Дејан Станковић из Центра за одвикавање од коцке Херц тиме, за Курир објашњава због чега је коцка један од најгорих порока.

- За људе који су зависни од коцке постоји јако велики психолошки притисак који резултира потпуном променом свести. Притисци долазе углавном од оних од којих су новац и позајмили, па коцкари имају осећај потпуног безнађа. Они планирају како да се домогну новца за коцкање и враћање дугова, али њихова је перцепција погрешна, а план нереалан и зато долази до убистава и самоубистава. Хипнотисани су од система коцке у функционишу по ауто-пилоту - каже нам Станковић.

Према његовим речима, коцкање је узрок најгорег насиља у друштву.

- Они сматрају да коцкарске проблеме могу да реше једино коцкањем и тако долазе до зачараног круга коме нема краја. Блаже последице су крађе, разбојништва и проституција, а кад се пређе граница долази најчешће до насиља у породици, а онда до убиства или самоубиства - додаје Станковић.

Србин убио земљака због дуга

Српски држављанин Здравко Ф. (38) осуђен је на 16 година затвора у Швајцарској, због убиства пријатеља кик-бокесра Бранислава И., такоде Србина, а ову одлуку потврдио је Врховни федерални суд.

Наиме, Здравко је осумњицен да је у јулу 2017. године два пута тупим предметом ударио у главу свог пријатеља, а да је потом тело однео у шуму и покушао да запали.

Као мотив наводи се да је Здравко убио Бранислава како би избегао враћање новца, који је позајмио од њега, како би покрио своја коцкарска дуговања.

(Курир)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".