До напада је дошло у улици Деспота Стефана око 5 сати, екипу на терену су чинили техничар Рајко Мирковић и др Весна Суботић,

- Пацијент је два пута звао хитну помоћ. Први пут је добио савет, али, други пут када је звао, лекар на централи 194 је проценио да савет није довољан и да екипа треба да изађе на терен. Позив је примљен у 4.37 сати и екипа је нешто пре 5 сати била на позиву. У позиву је речено да пацијент има бол у грудима, да је већ раније имао један инфаркт. Екипа је дошла, и док му је докторка мерила притисак, пацијент је почео да кашље. Техничар га је замолио да стави маску - прича др Ивана Стефановић из Хитне помоћи.

У том тренутку у стану се налазио и син пацијента који је имао маску. Међутим, пацијент није желео да послуша савет здравствених радника чију је помоћ сам тражио. Почео је вербално да их малтретира.

- Говорио им је свашта - да су овакви и онакви, да су маске глупост, да су ботови... Екипа на то није реаговала, покушали су да га умире и поновили да стави маску. А онда је он у неком тренутку отприлике рекао: "Дај ми нож све да их побијем!". Онда се сагнуо и од некуд извукао нож и кренуо на њих. Техничар га је ухватио за руке, успео да склони докторку и да му одузму оружје. Позвали су МУП и изашли, а начелница је пацијента поново позвала и питала га да ли треба да дође друга екипа. Он је то одбио - објашњава докторка.

Није познато да ли је овај пацијент вакцинисан, али, судећи по свему, највероватније није.

Др Срефановић каже да су докторка и техничар још увек врло узнемирени и под стресом.

- Шта би било да техничар није био тако способан, са просто тако нечим херојским у себи и да је уместо њига била, на пример, медицинска сестра која можда физички није толико спремна... - пита се саговорница и додаје да свако може да верује у шта хоће, али да када позове државну службу, мора да поштује прописе јавног здравља који важе за све.

- Недопустиво је да здртавствени радник ради свој посао и да за то буде нападнут. Не постоји ниједан разлог да неког нападнате ножем. Нико нема право ни вербално да га угрожава ни да атакује на његову безбедност, то је аксиом - каже др Стефановић и додаје да сваки лекар у свом веку доживи бар један напад. Таквих напада, како каже, није било када је епидемија короне тек почела и када су за лекаре били организовани аплаузи. Данас је то другачије.

- Људи нас вређају на најстрашнији начин. Била сам присутна када је пацијент тражио од докторке да пошаље хитну помоћ како би га одвезла у дом здравља да му се измери температура, јер нема топломер - каже она и додаје да је ужасно велики притисак на Хитну помоћ, која прима између 1.800 и преко 2.000 позива за 24 сата.

(Курир.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".