Убрзо после победе Лета 3 на "Дори" неки су затражили дисквалификацију бенда јер песма алудира на Владимира Путина и рат у Украјини, што се сматра уплитањем политике у песму, а коси се са "аполитичним" правилима Евровизије.

Организатор овогодишње завршнице Евровизије у Ливерпулу је Би Би Си одакле су за хрватски Јутарњи лист рекли:

- Такмичење за песму Евровизије је породична забавна емисија и EBU (Европска радиодифузијска унија) очекује да сви учесници осигурају да сви уметници имају то на уму, као и вредности ESC-а, када припремају своје наступе, посебно у погледу голотиње, сексуалне конотације те уопште провокативности. Додатно, правила Евросонга наводе да ће се сви такмичари придржавати вредности ESC-а и EBU-а и не смеју да деле никаква отворена политичка или друга мишљења која су у супротности с ESC-овим вредностима и/или која могу да доведу такмичење на лош глас. То укључује забрану било каквих политичких изјава одабраних уметника у сваком тренутку, било пре такмичења, на или изван позорнице током догађаја.

Фото: Јутјуб принтскрин/HRT Dora

 

На пример, 2021. године Белорусија је била избачена из такмичења због приговора да се текст њихове песме ругао масовном протетстном покрету против председника Александра Лукашенка.

- Мислим да је једино поштено, будући да је EBU дисквалификовао Белорусију 2021., да дисквалификује Хрватску ове године. Песме говоре о дословно истој ствари, само са супротне стране. А томе није место на евровизијској позорници - гласи један од рецентних коментара на Твитеру.

Због тадашње белоруске песме била је покренута петиција којом се тражила дисквалификација Белорусије с Евровизије, а EBU је у саопштењу истакао да песма због своје политичке природе није у складу са правилима такмичења. Белорусија је накнадно добила могућност поновног слања модификоване верзије песме или одабира друге песме. Но и другу предложену песму EBU је одбио па је Белорусија те године била дисквалификована са такмичења.

Фото: Јутјуб принтскрин/HRT Dora

 

А 2016. представница Украјине Јамала изазвала је буру пјесмом "1944", која говори о совјетским злочинима над кримским Татарима. Одбор за медијску политику руске Думе тада је затражио да се Украјина дисквалификује јер шаље политичку поруку и крши правила такмичења, али EBU је том приликом устврдио да песма није политичка те одобрио наступ Јамали.

Што се голотиње тиче, тога на позорници иначе слободоумне и толерантне Евровизије не сме бити. Белоруски представник уметничког имена Иван 2016. године је пожелео да наступа го са вуковима, али очито се то шефовима такмичења није свидело јер је у полуфиналу био одевен. Могуће је да је то био разлог што није успео да прође у завршницу, пише Јутарњи лист.

- Правила су правила и врло су прецизна. Морамо их поштовати. На Евровизији нема политичких порука. Такође, нико није до сада био го на позорници, па тако неће ни сад - рекао је уредник "Доре" Томислав Штенгл.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".