Вештачко језеро Ровни, између села Стубо и Ровни, у општини Ваљево, настало је преграђивањем реке Јабланице. Површина овог језера износи 10,4 километара квадратна, а највећа измерена дубина језера износи 67 метара.

Изградња језера и бране изазвала је бурне реакције у јавности, јер је између осталог потопљена црква Светог Архангела Михаила у селу Тубравић. Ова црква је позната као Ваљевска Грачаница, о којој први писани подаци потичу из 16. века, и опстала је све до 2016. године, када је потопљена пуњењем језера Ровни, највећег регионалног водопривредног система који служи за снабдевање водом Ваљева, Лазаревца, Лајковца, Уба и Мионице. 

Чланови Ронилачко спасилачког клуба "Борац" пре осам месеци су одлучили да зароне управо на локацији где је потопљена црква и остали су фасцинирани призорима на које су наишли. Између осталог, сведоче како једна свећа стоји усправно под водом и како су иконе остале нетакнуте.

Фото: Фејсбук принтскрин/Ronilačko spasilačkog kluba „Borac“

 

 

Како наводи Бојан Драшковић, инструктор роњења клуба "Борац", пожелели су да зароне привучени причом о овој значајној богомољи која је доживела овакву судбину, без намере да се упуштају у дебату око тога да ли је морала да буде потопљена.

Напомиње да је у језеро могуће заронити само пар пута током године с обзиром на то да је видљивост јако лоша и да је вода изразито хладна током целе године и не прелази 5 степени Целзијуса, тако да им је била потребна посебна опрема. 

Како су били једни од ретких који су се усудили да зароне баш на тој локацији, својом камером су забележели екстеријер потопљене богомоље.

 

 

Недавно су Бојан, његов брат Братислав и још два члана тима одлучили да поново зароне до цркве, по остављеним оријентирима и забележе изглед унутрашњости цркве како би и они који је нису посетили пре потапања могли да виде како је изгледала.

Уз снимак који су објавили на страници на Фејсбуку Ронилачко спасилачког клуба "Борац" поделили су своје утиске.

- После осам месеци поново смо посетили цркву Светог Архангела Михаила, у народу познатију као Ваљевска Грачаница, али овог пута смо нашим камерама забележили унутражњост цркве.

Као и претходних пута остали смо неми пред нестварним призорима потопљене светиње. Доле на око 18 метара дубине тишина, вода свега 5 степени, сунчеви зраци који се пробијају кроз зеленкасту воду и Црква Светог Архангела Михаила.

(РТС)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".