Селфи је направљен из пилотске кабине шпијунског авиона У-2 док су војни лидери пратили напредак балона на великим висинама изнад континенталног дела САД, пише ББЦ. Фотографија је наводно "стекла легендарни статус" у Пентагону.

Званични Пекинг је тврдио да је балон у ствари временски брод који је излетео са курса, међутим Вашингтон сматра да је летећи објекат био део великог кинеског програма прикупљања обавештајних података.

Док је балон летео изнад америчке територије, најмање два авиона су прикупила информације о његовим карактеристикама и путањи.

Високи званичник Стејт департмента рекао је раније овог месеца да су летови открили да је "способан да спроводи операције прикупљања обавештајних података".

Фото: Танјуг/Tanjug/Department of Defense via AP

 

Како пише ББЦ, званичници су први пут сазнали за балон када је прешао у ваздушни простор Аљаске 28. јануара.

Борбени авиони који припадају команди северноамеричке ваздушно-космичке одбране (НОРАД) - заједничка операција САД и Канаде - идентификовали су страни објекат, али га војска тада није оборила.

Фото: Танјуг/АП

 

Званичници су објаснили да нису могли да оборе балон изнад копна јер су његова величина и потенцијалне представљале реалну претњу за цивиле на земљи.

Један званичник одбране рекао је америчким законодавцима раније овог месеца да је балон висок колико и Кип слободе и да има "корисни терет величине млазног авиона".

Слика из пилотске кабине која је објављена у среду снимљена је дан пре него што је балон оборен са обале Јужне Каролине 4. фебруара. Након обарања, сви остаци балона прикупљени су из Атлантског океана прошлог петка.

Фото: Танјуг/АП

 

Комади крхотина, укључујући њихов корисни терет, пронађени су и проучавају се, рекла је заменица секретара за штампу Пентагона Сабрина Синг, преноси ББЦ.

Фото: Танјуг/U.S. Navy via AP

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".