Међутим, и градоначелник Осијека Иван Радић поручио да најављени концерт не може бити одржан у градском простору.

Његову објаву преносимо у целости:

- Осијек је средњоевропски град који има наглашену европску димензију, град који се интензивно развија у праву славонску метрополу, град који има највећу културну манифестацију Источне Хрватске у виду Осјечког лета културе која доказује како култура и уметност савршено пристају граду на Драви - написао је градоначелник Осијека на Фејсбуку и наставио:

- Осијек је такође град концерата, забаве и дружења. Иако нисам мислио како ће се у приоритетима које дневно обављам наћи и питање ко ће најмити дворану за концерте, неке границе треба поставити.

 

 

- Одлука о неодобравању организирања концерта тзв. турбо фолка у градској дворани повлачи различите расправе о томе где и како повући границу. То не значи да ту одлуку - не треба донети. Из медија сазнајем како је наш град представљен као заменска, али сигурна опција за организацију турбо фолк концерта (иако, за ову тему мање важно, уговор с двораном није потписан). С обзиром на то идентитет града који развијамо и којем стремимо, оваква „промоција“ засигурно није прави и жељени пут који подржавам. Не желим да утичем на то шта ће ко приватно да слуша, али сматрам како треба бити селективан у одабиру садржаја који се нуди у јавном и градском простору. Тај садржај треба да буде усклађен са визијом развоја и позиционирања града у будућности. 

- Као градоначелник, апсолутно подржавам реакцију колеге градоначелника Пуле. Како сам већ напоменуо, свестан сам да ова одлука отвара расправе како доносити одлуке шта дозволити, а шта не, како у тим одлукама избећи субјективни утицај личних афинитета и слично. Сва та питања - стоје. И можда сада немамо све одговоре, али имамо одговор шта не желимо.

Фото: В. Данилов/Ата имагес/Принтскрин/Јутјуб/ArtCaffe

 

 

- Закључно, концерт који је постао предмет расправе неће се одржати у градском простору Осијека. Мотивисан овом ситуацијом, свом тиму даћу у задатак да промисле о критеријима којима ће се у будућности водити приликом договора садржаја у јавном простору, а који ће бити усклађен с визијом модерне, урбане средњоевропске метрополе коју градимо - закључио је Радић.

Пројекат Хиљадарка, која је 25. марта намеравала да организује концерт у пулском Дому спортова на којем је требало да наступе певачи народне музике, најавила је тужбу против пулског градоначелника Филипа Зоричића јер није одобрио коришћење градског простора за овај музички догађај. На концерту је требало да наступе познати певачи народне музике Душко Кулиш, Драган Којић, Ана Бекута и Зорана Мићановић, а организатори су јуче у свом реаговању прозвали Зорчића да је у комуникацији с њима био некултуран и прост на националној основи.

Фото: Алекса Станковић

 

Певачке звезде Ана Бекута и Драган Којић Кеба огласили су се јуче поводом забране концерта у Пули, најављујући да ће наступати у Осијеку.

- Знам да одлука градоначелника Пуле нема везе с начином на који размишљају Пулежани и Истријани. У Пули и Истри сам провела довољно времена да их упознам. Ђубре, или како рекоше смеће, нема нацију. Смеће не може бити српско или хрватско. Смеће је једноставно ђубре и смеће. Видим да га и у Србији и у Хрватској имамо у једнаким количинама. Ако ми дозволе актери данашњих вести да им дам један савет из живота: Када ти се програм не свиђа, пребаци га. Када ти се кафић не свиђа, промени га. Када ти се концерт не свиђа, не купуј карту. Врло је једноставно. Видимо се у Осијеку - написала је Ана на свом Инстаграму.

- Жао ми је због такве ситуације што се тиче тог концерта у Пули али не бих да се упуштам у било какве дубље анализе.То наравно препуштам организаторима чувене "Хиљадарке", а већ сам обавештен да ће тај концерт 25. марта бити одржан у Осијеку - изјавио је Кеба кратко за Ало! 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".