Međutim, i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić poručio da najavljeni koncert ne može biti održan u gradskom prostoru.

NJegovu objavu prenosimo u celosti:

- Osijek je srednjoevropski grad koji ima naglašenu evropsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog leta kulture koja dokazuje kako kultura i umetnost savršeno pristaju gradu na Dravi - napisao je gradonačelnik Osijeka na Fejsbuku i nastavio:

- Osijek je takođe grad koncerata, zabave i druženja. Iako nisam mislio kako će se u prioritetima koje dnevno obavljam naći i pitanje ko će najmiti dvoranu za koncerte, neke granice treba postaviti.

 

 

- Odluka o neodobravanju organiziranja koncerta tzv. turbo folka u gradskoj dvorani povlači različite rasprave o tome gde i kako povući granicu. To ne znači da tu odluku - ne treba doneti. Iz medija saznajem kako je naš grad predstavljen kao zamenska, ali sigurna opcija za organizaciju turbo folk koncerta (iako, za ovu temu manje važno, ugovor s dvoranom nije potpisan). S obzirom na to identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva „promocija“ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam. Ne želim da utičem na to šta će ko privatno da sluša, ali smatram kako treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru. Taj sadržaj treba da bude usklađen sa vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti. 

- Kao gradonačelnik, apsolutno podržavam reakciju kolege gradonačelnika Pule. Kako sam već napomenuo, svestan sam da ova odluka otvara rasprave kako donositi odluke šta dozvoliti, a šta ne, kako u tim odlukama izbeći subjektivni uticaj ličnih afiniteta i slično. Sva ta pitanja - stoje. I možda sada nemamo sve odgovore, ali imamo odgovor šta ne želimo.

Foto: V. Danilov/Ata images/Printskrin/Jutjub/ArtCaffe

 

 

- Zaključno, koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka. Motivisan ovom situacijom, svom timu daću u zadatak da promisle o kriterijima kojima će se u budućnosti voditi prilikom dogovora sadržaja u javnom prostoru, a koji će biti usklađen s vizijom moderne, urbane srednjoevropske metropole koju gradimo - zaključio je Radić.

Projekat Hiljadarka, koja je 25. marta nameravala da organizuje koncert u pulskom Domu sportova na kojem je trebalo da nastupe pevači narodne muzike, najavila je tužbu protiv pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića jer nije odobrio korišćenje gradskog prostora za ovaj muzički događaj. Na koncertu je trebalo da nastupe poznati pevači narodne muzike Duško Kuliš, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović, a organizatori su juče u svom reagovanju prozvali Zorčića da je u komunikaciji s njima bio nekulturan i prost na nacionalnoj osnovi.

Foto: Aleksa Stanković

 

Pevačke zvezde Ana Bekuta i Dragan Kojić Keba oglasili su se juče povodom zabrane koncerta u Puli, najavljujući da će nastupati u Osijeku.

- Znam da odluka gradonačelnika Pule nema veze s načinom na koji razmišljaju Puležani i Istrijani. U Puli i Istri sam provela dovoljno vremena da ih upoznam. Đubre, ili kako rekoše smeće, nema naciju. Smeće ne može biti srpsko ili hrvatsko. Smeće je jednostavno đubre i smeće. Vidim da ga i u Srbiji i u Hrvatskoj imamo u jednakim količinama. Ako mi dozvole akteri današnjih vesti da im dam jedan savet iz života: Kada ti se program ne sviđa, prebaci ga. Kada ti se kafić ne sviđa, promeni ga. Kada ti se koncert ne sviđa, ne kupuj kartu. Vrlo je jednostavno. Vidimo se u Osijeku - napisala je Ana na svom Instagramu.

- Žao mi je zbog takve situacije što se tiče tog koncerta u Puli ali ne bih da se upuštam u bilo kakve dublje analize.To naravno prepuštam organizatorima čuvene "Hiljadarke", a već sam obavešten da će taj koncert 25. marta biti održan u Osijeku - izjavio je Keba kratko za Alo! 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".