Прва седмица Васкршњег поста назива се Чиста недеља, а Чисти понедељак означава почетак Великог поста који траје све до Васкрса. Назива се Чиста недеља јер се сматра да се у овој седмици душа чисти кроз молитве, добре мисли и добре дела.

Ова седмица се пости, најпре на води, а осим чишћења тела, правило је да се посветите стању свог срца. Опроштај, покајање за лоша дела, сузе и истинска вера у добро, верује се да помажу да повратите унутрашњи мир.

Стари обичај је да на Чисти понедељак треба очистити и распремити кућу од нереда како би у њој владали мир и радост. Веровало се да ће сваки посао који се започне у Чистој недељи донети успех, радост и благостање.

Фото: Профимедиа

 

Данас у кући не би требало да се "пали ватра", јер жене ништа не кувају, једе се раније припремљена храна.

Мушкарци, обичај каже, треба да се уздржавају од хране и то до првог мрака.

Добро је да се данас очисти кућа, деца ошишају, а одрасли и обрију. За добар напредак послова, нека се започну велики послови. 

Жене на селу одлазе на њиве и бацају жито да би усеви били без корова и кукоља. Раније домаћице нису преле нити дозвљавале да се једе кашиком како птице не би нападале приносе.

Некада су се породице током Чисте недеље обавезно скупљале увече за трпезом, а деца су правила кокице. Постојало је веровање да прву особу која улази у кућу на Чисти понедељак треба даровати.

Наредне недеље током Великог поста називају се - Пачиста, Крстопоклона, Средопосна, Глува, Цветна и Страшна или Страдална недеља – последња Недеља православља.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Ало)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".